Afbeelding
Michael de Vries

Regentonnen, nestkastjes en zaaigoed: ‘Ede blaast een goede partij mee’

5 maart 2021 om 12:01 Natuur en milieu

EDE Er zijn verschillende publieksacties in de gemeente Ede in de planning op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dat zei wethouder Geert Ritsema op het vragenuurtje tijdens de raadsvergadering. Het gaat onder meer om het ophangen van nestkastjes, het gebruik van watertonnen, het uitdelen van zaaigoed en het vergroenen van (voor)tuinen. ,,We denken ook na over het aanbrengen van wildcamera’s in achtertuinen, waardoor bewoners het leefklimaat van kleine zoogdieren kunnen volgen.”

door Gerard van Wijk

Hij was erover bevraagd door het raadslid Niek van den Brink (ChristenUnie). Die vroeg naar publieksacties waarmee Ede al enige ervaring heeft. Zo is er landelijk een actie welke gemeente de meeste stenen inruilt voor groen, tegen de verstening. Zaaigoed voor bewoners van nieuwe woningen is ook een goed idee. ,,Zou het NK tegelwippen ook iets voor Ede zijn?” Dat dacht de wethouder niet. ,,Dat is vooral symbolisch. We kunnen onze energie beter in andere dingen steken.”

Biodiversiteit en klimaatadaptatie, een belangrijk onderwerp, aldus Ritsema. ,,Ede blaast een goede partij mee, al staat biodiversiteit in deze tijd wel onderdruk. Maar we doen er best veel aan. Online acties, in coronatijd, zijn minder succesvol, maar de fysieke acties slaan wel aan. Binnen één uur werden laatst 200 nestkastjes uitgedeeld.”

Het raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) vroeg hoe het staat met de ontwikkeling van een eerder door de raad aangenomen voorstel om een geboortebos in te richten. Gezinnen krijgen een kans om een boom te planten voor een net geboren kind. Een geboorteboom brengt op symbolische wijze tot uiting dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Het Edese geboortebos is op komst, zegt de wethouder. ,,Binnenkort bereikt een voorstel de raad.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie