Een oude vliegtuigbom, hier op archieffoto van de gemeente Ede.
Een oude vliegtuigbom, hier op archieffoto van de gemeente Ede. Gemeente Ede

Ede betaalde in 2020 bijna 3 miljoen voor opsporen en ruimen explosieven

7 maart 2021 om 12:10 Historie

EDE Voor de opsporing en het ruimen van conventionele explosieven heeft de gemeente Ede vorig jaar welgeteld 2.862.768,49 euro moeten uitgeven. ,,Het opsporen en ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog is met het oog op de veiligheid noodzakelijk.” Voor een deel van deze kosten, namelijk 68 procent ofwel bijna 2 miljoen euro, wordt een zogeheten suppletieverzoek ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De gemeente tekent er nog bij aan dat het beleid de mogelijkheid biedt aan derden om de kosten voor de opsporing en ruiming van conventionele explosieven mee te nemen in het jaarlijkse suppletieverzoek van de gemeente. Daar is vorig jaar geen gebruik van gemaakt.

Vrijwel dagelijks wordt in Nederland munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, zeker in een gemeente als Ede. Die munitie varieert van handvuurwapens tot vliegtuigbommen van honderden kilo’s zwaar. Veel vondsten worden gedaan tijdens het bouwen van een nieuwe woonwijk of tijdens het aanleggen van wegen. De gemeente is wettelijk verplicht een onderzoek naar mogelijke explosieven uit te voeren alvorens te gaan bouwen. Veel vondsten worden ook min of meer toevallig gedaan, bijvoorbeeld bij het tuinieren of bij het uitlaten van de hond.


Foto uit het archief, een Engelse handgranaat. - Victor Nuijten

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie