Afbeelding
Het zetten van glas

Dit moet je hebben om glas te bevestigen

9 maart 2021 om 10:58 Partnercontent

Je hebt het geschikte glas gekozen, glas besteld en het moet in het kozijn geplaatst worden. Wat heb je minimaal nodig? Er zijn een hoop gereedschappen om het zetten van glas eenvoudig te maken. Zoals een schraper om het kozijn schoon te maken, veiligheidshandschoenen om het glas vast te pakken en glaszuigers om het glas makkelijk te kunnen tillen. In dit artikel geef ik echter uitleg over de meest essentiële hulpmiddelen om een ruit vakkundig te zetten.

Glasblokjes of stelblokjes

Ga je dubbelglas zetten dan plaats je de ruit altijd op ondersteunende glas- of stelblokjes. Dit zijn kunststof plaatjes van 10 centimeter lang met een dikte te kiezen tussen 1 t/m 5 millimeter. De dikte is afhankelijk van de ruimte die hebt in het raamkozijn. Ook de breedte van het glasblok is belangrijk, denk eraan dat de het altijd minimaal 2 millimeter breder is dan de glasplaat zelf. Dus is je dubbelglas 24 mm dik, kies dan voor blokjes van 26 mm breed.

Glasband om het glas te beschermen

Om het glas nooit in rechtstreeks contact te laten komen met het kozijn of de glaslat, breng je glasband aan. Dit glasband is verkrijgbaar in diktes van 2, 3 of 4 millimeter. In de breedte van het glasband heb je de keuze tussen 6 of 9 millimeter. Dit is weer afhankelijk hoe breed de glaslatten zijn en de ruimte die beschikbaar is in het kozijn.

Door het glasband op de kozijnsponning te plakken en op de glasplaat, klem je het glas tussen het zachte band. Het glasband vangt als het ware de druk op het glas op.

Met glaskit zorg je voor een goede afdichting

Door gebruik te maken van beglazingskit zorg je dat ruit op een juiste manier wordt afgedicht, zodat vocht niet meer bij het glas kan komen. De kit breng je aan op de naad die ontstaat door het glasband. Bij een keuze voor dikker glasband, zal je meer kit nodig hebben om de naad af te dichten. Glaskit is te verkrijgen in diverse kleuren en vaak overschilderbaar. Afhankelijk van het soort glaskit, is het nat of juist droog glad te strijken (afmesbaar).

Met de stelblokjes, glasband en glaskit heb je basisbenodigdheden om vakkundig glas te plaatsen.

Wil je meer weten over het bevestigen van glas? Bekijk dan onze website

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie