Afbeelding
fabersam (pixabay)

Ede wil met energieWEB meer duurzame energie binnen gemeentegrenzen

9 maart 2021 om 16:52 Natuur en milieu

EDE Met een ‘energieWEB’ willen de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld het opwekken van duurzame energie binnen de eigen gemeentegrenzen stimuleren. Alle drie de gemeenten willen energieneutraal worden. Dat betekent dat alle energie die ze gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Het energieWEB moet daarbij helpen, aldus de gemeenten. 

De stroom die de gemeenten op dit moment gebruiken voor hun eigen gemeentelijke organisaties wordt duurzaam ‘gemaakt’ door het aankopen van zogenaamde Garanties Van Oorsprong (GVO’s). Zij betalen daarmee voor de garantie dat de gebruikte stroom ergens anders duurzaam wordt opgewekt. ,,Maar deze stroom is dus al opgewekt. Het geld voor die GVO’s wordt daarmee niet per se geïnvesteerd in meer opwek van duurzame energie, maar gaat naar de opwekker of aandeelhouder van de duurzame energie. Het systeem zorgt bovendien niet voor meer opwek van duurzame energie in de eigen regio.” En dat willen de drie gemeenten juist wel.

Het geld dat de gemeenten normaal gesproken kwijt zijn aan de aankoop van de GVO’s, stoppen zij met het nieuwe systeem in een fonds, met de naam ‘EnergieWEB’. Dat geld willen ze vervolgens investeren in de ontwikkeling van lokale duurzame energieprojecten die gericht zijn op deelname van inwoners en lokale bedrijven. De energie die door deze projecten wordt opgewekt, gebruiken de drie gemeenten zelf voor hun eigen energievoorziening.

Wethouders van de drie gemeenten zijn enthousiast over deze regeling. ,,Zo stimuleren we verduurzaming op lokaal niveau en blijven de opbrengsten binnen onze regio”, reageert wethouder Geert Ritsema van de gemeente Ede namens de andere twee wethouders. ,,Ook kunnen we als gemeenten nu eisen stellen aan wat er met de opbrengsten van energieprojecten gebeurt. Het is goed dat de winst van duurzame energie initiatieven bij de eigen inwoners terechtkomt.”

De drie gemeentes starten met deze aanpak. Mogelijk kunnen op termijn ook lokale bedrijven, organisaties en buurgemeenten hun energievraag inbrengen om zo aan te sluiten bij dit nieuwe systeem.

Bron video: gemeente Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie