Afbeelding
Pixabay

GroenLinks Ede wil snelle aanpak overlast houtrook

10 maart 2021 om 14:07 Natuur en milieu

EDE Het raadslid Peter van Leusden (GroenLinks) vraagt het college maatregelen te nemen tegen de toenemende overlast van houtrook. Hij wil weten of er bereidheid is inwoners financieel te steunen met de installatie van moderne filtersystemen, waarmee zij de overlast voor medebewoners kunnen beperken. Ook wil hij weten of op korte termijn maatregelen kunnen worden aangescherpt ,,waardoor inwoners daadwerkelijk kunnen worden geholpen in situaties waar zij grote overlast ondervinden.”

Volgens de GGD Leefomgeving is houtrook altijd ongezond, voor jezelf en voor je buren. ,,De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijnstof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtvervuiling. Wist je dat twee uur hout stoken even veel fijnstof in de lucht brengt als een auto die vanuit Nederland naar Milaan rijdt? Als je hout stookt komen er ook giftige stoffen vrij en stoffen die kanker veroorzaken. Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor de effecten van rook.”

SFEER EN VERWARMING Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat volgens de GGD voor de één gezellig is, kan bij een ander leiden tot hinder en gezondheidsklachten. ,,Helaas stoken steeds meer mensen hout. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om het huis mee te verwarmen. Steeds meer mensen hebben een verwarming die brandt op hout.”

GIFTIGE STOFFEN Van Leusden merkt op dat bij zijn fractie in de afgelopen maanden weer een aantal meldingen binnenkwam over overlast van houtrook in Bennekom, Ede en Lunteren. Begin vorig jaar heeft GroenLinks er vragen over gesteld en daarbij is gewezen op de giftige stoffen die vrijkomen bij houtstook en vooral bij haarden zonder moderne filtersystemen, en dat zijn de meeste. ,,Maar over een concrete aanpak hebben wij nadien geen nadere informatie van het college mogen ontvangen.” 

SPANNINGEN Uit contacten met inwoners die overlast ervaren blijkt dat wel pogingen worden ondernomen om in gesprek met buren tot oplossingen te komen, maar dat het meestal niet helpt en zelfs tot gespannen verhoudingen kan leiden tussen buurtbewoners onderling. Dat lukt meestal gemeentelijke toezichthouders ook niet. 

,,De gemeente Ede lijkt zich tot nu toe op het standpunt te stellen dat er onvoldoende juridische middelen zijn om handhavend op te treden tegen houtstookoverlast van particuliere huizenbezitters.” Dat zou volgens milieuorganisaties echter niet het geval zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie