Afbeelding
Rijksoverheid

Veel oudere Edenaren stemmen nu al

11 maart 2021 om 16:25 Politiek

EDE Van de mogelijkheid om per brief te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt in Ede door zeventigplussers behoorlijk gebruik gemaakt.

Volgens de woordvoerder van burgemeester René Verhulst kwamen er deze week op één dag tweeduizend briefstemmen binnen. Ongeveer één op de zes inwoners van de gemeente Ede krijgt de gelegenheid per brief te stemmen. Zij hoeven in coronatijd niet op 15, 16 of 17 maart naar het stembureau, het mag wel. 

In Ede gaat het om circa 15.500 mensen van de in totaal 89.430 stemgerechtigde Edenaren. Een briefstem kan op bepaalde locaties worden afgegeven of per post naar een briefstembureau worden opgestuurd. Het blijkt dat ondanks alle uitleg via verschillende kanalen het niet iedereen duidelijk is om op de juiste wijze zijn of haar stem uit te brengen. Bij het briefstemmen zijn twee enveloppen belangrijk. In de ene enveloppe moet het ingevulde stemformulier, in de andere enveloppe de enveloppe met het stemformulier en de stembuspas. Dit is nodig om het stemgeheim in tact te laten, maar wel te weten wie er gestemd heeft.

Bekijk onderstaande instructievideo voor meer uitleg over briefstemmen. (Bron: Rijksoverheid)


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie