Afbeelding
Provincie Utrecht (foto ter illustratie)

‘Bouw starterswoningen op erven van stoppende boeren’

18 maart 2021 om 16:00 Nieuwbouw

EDE Het combineren van woningnood en stoppende boeren kan een uitkomst bieden en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en het landschap. Dat wordt ook wel erfdelen genoemd. De CDA-raadsleden Anne-Jan Telgen en Mark Obbink hebben zich erin verdiept en vinden dat nu bij bedrijfsbeëindiging vooral wordt gedacht aan het plaatsen van luxe villa’s op het erf. Maar naast de vraag naar huizen uit het duurdere segment is er in het buitengebied veel vraag naar woningen voor starters. 

,,Wij zien hier dan ook een grote kans om in plaats van de luxe villa’s het mogelijk te maken om meerdere starterswoningen te mogen intekenen.” Zo kunnen er in het buitengebied kleinschalige woonerven worden gecreëerd waarbij starters een kans krijgen op de woningmarkt. Tevens kan de agrariër bij het beëindigen van zijn bedrijf meer dan drie woningen toevoegen waardoor starterswoningen rendabel worden. Er zijn schriftelijke vragen over gesteld aan het college. 

Het is volgens de raadsleden wel zaak om ervoor te zorgen dat de starterswoningen ook echt starterswoningen blijven. Daarvoor is de koopgarant regeling in het leven geroepen. De achterliggende gedachte bij het voorstel is dat de woningnood hoog is, de huizenprijzen stijgen en starters uit de omgeving nauwelijks een kans maken op de huidige woningmarkt. ,,Nieuwe opvattingen, buiten de kaders denken en oplossingen waar nog niet over nagedacht is moeten we goed tegen het licht halen.” 

De stoppende boer kan in het voorstel door schaalvoordelen van het plaatsen van meerdere starterswoningen goedkoper uitkomen dan bij het plaatsen van een enkele starterswoning. ,,Het creëren van woonerven met starterswoningen kan naast de extra woonruimte ook bijdragen aan het vergroten van de sociale cohesie.” De raadsleden kunnen zich ook voorstellen dat er gedeelde voorzieningen worden ingericht, zoals een gezamenlijke schuur of middenterrein.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie