,,Ik doe soms een poging om wat foto's van mezelf na te schilderen op canvas.''
,,Ik doe soms een poging om wat foto's van mezelf na te schilderen op canvas.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Je kijkt wel, maar zie je de natuur ook echt?’

24 maart 2021 om 13:06 Natuur en milieu

EDE Zondagavond, kwart voor zeven. Ik geef mezelf een kwartiertje de tijd om mijn spullen op te ruimen, omdat ik het sportjournaal wil zien dat bijna gaat beginnen.

Michael de Vries

Ik spoel enkele penselen af en gooi de bakjes water leeg. Tot slot leg ik het nog niet afgemaakte canvasdoekje aan de kant. Hoewel ik geen soortenjager ben, betrap ik me er steeds vaker op dat ik uitspraken doe waar ik me later aan stoor. Als mensen me vragen of ik in de natuur iets leuks heb gezien, reageer ik met zinnen als: ‘Nee, gewoon een buizerd en wat andere simpele vogels’. Of antwoord ik met: ‘Niets bijzonders, wat grote bonte spechten, boomklevers en een rietgors’.

LANGER KIJKEN Later vraag ik me dan wel eens af waarom ik deze soorten als gewoon en niet als bijzonder bestempel. Komt het omdat ik die vogels al zo vaak heb gezien? Of is het gewoon een vast antwoord wat je na al die jaren vanzelf gaat geven? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ook deze vogels bijzonder zijn. De kleuren, hun gedrag, het geluid... Iedere vogel of ander dier in de natuur is uniek. Soms lijkt het alsof je vergeet te kijken. Althans, je kijkt wel, maar zie je de natuur dan ook echt? Soms verplicht ik mezelf even om langer te kijken, al heb ik het talloze keren eerder gezien.

KLEUREN Door achteraf foto’s of filmbeelden terug te kijken, zie ik telkens iets nieuws. Soms vallen mij dan bepaalde dingen op die ik eerder niet wist. De kleur van het oog, de lengte van de staart of een onder- en bovensnavel met verschillende kleuren. Zo leer ook ik bijna dagelijks nog bij.

Zo nu en dan pak ik de penselen uit de kast en blaas ik het stof van de tubes verf. Ik doe dan een poging om wat foto’s van mezelf na te schilderen op canvas. Ook door de dieren te schilderen leer je weer écht te kijken. Ik denk nog wel meer dan bij het bekijken van foto’s of filmbeelden. 

CADEAUTJE Het is mooi om zoveel met natuur bezig te zijn. Natuur verveelt nooit, maar soms heb ik misschien de afwisseling nodig. Fotograferen, filmen of schilderen. En soms ook alleen maar kijken, rustig in de natuur. Gewoon genieten wat er te zien en te horen is en pas bij thuiskomst beseffen dat de camera niet uit de tas is geweest. Het is een waar cadeautje al die natuur om ons heen, maar vergeet niet het verschil tussen kijken en zien.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie