Archieffoto van De Smederij in Ede.
Archieffoto van De Smederij in Ede. Albert van Dijk

Herinrichting De Smederij in volle gang

25 maart 2021 om 10:00 Historie

EDE De herinrichting van De Smederij is in volle gang, laat het bestuur van de Stichting Platform Militaire Historie Ede (PMHE) weten. ,,Op de hooizolder, de educatieve zolder, zijn de vijf periodes nieuw opgebouwd met aansprekende figuren. Kleine kasten met tekstpanelen zijn in de maak. Zo kan de jeugd leren over de meidagen van 1940, het Duitse garnizoen, burgers in bezettingstijd, de Slag om Arnhem en de bevrijding. Zo hopen we dat de veteranen die daar maandelijks samen komen nog meer herkenning zullen voelen en de verhalen loskomen.”

In de Smidse heeft de digitale tafel een update gehad. In de beslagloods wordt gewerkt aan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘De Edese kazernes en haar (steeds weer) nieuwe bewoners’. Voor de achterwand van de etalage is een groot raamwerk gemaakt, waarop de panelen met foto´s en tekst stevig en aansluitend vastgemaakt kunnen worden. ,,We hopen dat daarmee de etalage nog aantrekkelijker wordt voor buurtbewoners en toevallige passanten.” 

Buiten wordt gewerkt aan nieuwe plantenbakken, aanleg van de weg, parkeerplaatsen en beplanting. ,,Wanneer de maatregelen het weer toelaten zullen ook andere activiteiten, die we op onze jaaragenda hebben staan een aanvang nemen”, zegt waarnemend voorzitter Ben Kolster van de PMHE. ,,Binnenkort worden onze vrijwilligers geïnformeerd en bijgepraat, zonder wie alle activiteiten en evenementen niet mogelijk zijn om te realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat heel snel ons PMHE en De Smederij zullen bruisen van interessante activiteiten.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie