Afbeelding
Pixabay

CJG heeft handen vol aan complexe echtscheidingen

29 maart 2021 om 14:40 Zorg

EDE Bij 40 procent van de bijna 600 gevallen waarmee de sociaal teams te maken hebben is de problematiek van jeugdigen gerelateerd aan een complexe echtscheiding. Bovendien is er sprake van een behoorlijke stijging van het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen als het gaat om omgang en gezag bij complexe echtscheidingen. 

Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van het SGP-raadslid Kees van Wolfswinkel. Die heeft vastgesteld dat de ouders van 727.000 kinderen niet meer bij elkaar wonen en jaarlijks 70.000 stellen met minderjarige kinderen uit elkaar gaan. ,,In tien tot twintig procent van de gevallen slagen ouders er niet in om na de scheiding een gezamenlijke vorm van ouderschap te realiseren, de zogenoemde complexe scheidingen.” 

Twintig procent van de volwassen kinderen heeft na de scheiding geen contact meer met hun vader en vijf procent ziet hun moeder niet meer. Naar schatting speelt bij 60 tot 70 procent van de gezinnen die bij jeugdbescherming onder toezicht staan een vechtscheiding een rol. Het raadslid wilde van het college weten hoe de situatie in Ede is. 

KOSTEN Het college stelt dat in de gevallen waar sprake is van een complexe echtscheiding er vanuit de sociaal teams twee gezinsregisseurs worden ingezet. ,,Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de gezinsregisseur partij wordt gemaakt in het echtscheidingsconflict van de ouders. Dit betekent daarmee een verdubbeling van de kosten per huishouden.” De kosten voor een onder toezicht stelling van één kind per jaar kost rond de 10.000 euro. Bij een zeer complexe echtscheiding met meerdere kinderen in het gezin kunnen de kosten oplopen tot 50.000 tot 200.000 euro per jaar.

SPEERPUNT Voor het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) is sinds 2018 het echtscheidingsvraagstuk speerpunt, ook om complexe echtscheidingen te voorkomen. In totaal is er vorig jaar 1,7 miljoen euro naar het CJG gegaan. ,,Ongeveer 80 procent van de vragen die het CJG heeft gehad hadden betrekking op echtscheiding. Dat wil niet zeggen dat 80 procent van de kosten ook naar dit onderwerp gaan, maatschappelijk werk heeft ook aandacht voor dit thema.” 

ACTIES De betrokken wethouder is niet op voorhand tegen een inkomensafhankelijke bijdrage van de ouders, maar het college onderneemt op dit moment nog geen acties om dit te realiseren. Voor het huidige jaar is het thema scheiding één van de speerpunten van het CJG. ,,Scheidingsvraagstukken staan met stip op één in de top vijf van meest gestelde vragen aan het CJG en er is een divers aanbod voor inwoners ontwikkeld samen met partnerorganisaties.” Er staan diverse acties op de planning, zodat het voor inwoners eenvoudiger wordt om informatie te vinden en de mogelijkheden voor ondersteuning te zien.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie