Winnende studenten van ‘Team 18’, (links) Marlous Ten Kate, dagvoorzitter, (links achter bureau) Manish Dixit, opgavemanager Informatiesamenleving gemeente Veenendaal en (rechts achter bureau) Marco Verloop, wethouder gemeente Veenendaal.
Winnende studenten van ‘Team 18’, (links) Marlous Ten Kate, dagvoorzitter, (links achter bureau) Manish Dixit, opgavemanager Informatiesamenleving gemeente Veenendaal en (rechts achter bureau) Marco Verloop, wethouder gemeente Veenendaal. One4marketing

Studenten leveren bijdrage aan wereldvoedselvraagstuk tijdens ICT-bootcamp

30 maart 2021 om 14:20 Onderwijs

EDE ICT Campus organiseerde vorige week samen met studenten, docenten en lokale ondernemers de ‘Bootcamp ICT Campus 2021’. Het event werd vanuit de studio in het Technova College gehost. Op 10 verschillende locaties in Regio Foodvalley werkten 134 studenten hybride aan 10 vraagstukken van 8 ondernemers.

Afgelopen vrijdag beoordeelde een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en ondernemers, de resultaten. De jury verkoos het team studenten dat een praktisch advies uitbracht voor boerderij Het Witte Water uit Nijkerk om de groeisnelheid van meelwormen te voorspellen en te optimaliseren als winnaar. Deze nieuwe eiwitbron is nodig om aan de toenemende vraag van de groeiende wereldbevolking te voldoen.

VRAAGSTUKKEN Na het succes van de Hackathon tijdens de Digital Days in februari, bouwden de studenten verder aan de resultaten en werkten zij aan nieuwe vraagstukken van lokale ondernemers. De teams bestonden uit studenten van de Christelijke Hogeschool Ede, Aeres MBO, het Technova College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

In gemixte teams van vijf tot acht deelnemers werkten zij aan vragen over onder meer de optimalisatie van bedrijfsvoering en het meten van fijnstof in pluimveestallen. De lat lag hoog, maar er zijn daadwerkelijk apps ontwikkeld en dashboards gebouwd die betekenisvolle data laten zien voor bedrijven, aldus de organisatie.

In opdracht van Boerderij Het Witte Water uit Nijkerk onderzochten studenten van het winnende team onder meer of er op basis van de aangeleverde data een verband te leggen is tussen het natuurlijke ritme van de meelwormen en de groeisnelheid.?Samen onderzochten zij de aangeleverde data en brachten een advies uit. Zo adviseerden zij om de groei goed te blijven monitoren, de oogstmomenten terug te laten komen in de data en de temperatuur en luchtvochtigheid goed in te stellen, om zo optimale omstandigheden te creëren voor de meelwormen.

‘GROTE KANSEN’ Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron, was de conclusie van het winnende team. ,,De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees, terwijl voor de productie van één kilo eetbaar product de koudbloedige insecten veel minder voer nodig hebben dan warmbloedig vee. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund. Insecten vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.”

Herman Julsing, projectleider van ICT Campus is tevreden met het project. ,,Het is een mooie samenwerking en een prachtige win-winsituatie voor het onderwijs en ondernemers. Het onderwijs neemt de resultaten mee voor de beoordeling van de studenten, heel praktisch en waardevol. Met de initiatieven van ICT Campus zorgen we ervoor dat het onderwijs aan blijft sluiten op vragen van de toekomst en stimuleren we dat er meer jongeren kiezen voor een ICT-opleiding. Wij kijken nu al uit naar een volgende Hackathon en Bootcamp. Naar verwachting vinden deze plaats in het najaar van 2021 en het voorjaar 2022.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie