Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Ons gehoor en de rol van het brein

31 maart 2021 om 14:21 Zakelijk

EDE De waarheid is dat we horen met onze oren, maar bij de verwerking van het geluid komt veel meer kijken. Onze oren vangen geluidssignalen op, maar we begrijpen ze alleen als onze hersenen het goed interpreteren. Ze handelen razendsnel.

Wat hoor ik? Riep iemand mij? Wat wordt er gezegd en door wie? Op welke afstand bevindt zich het geluid? Is er gevaar of niet? Het gehoor is een ongelooflijk ingenieus zintuig waarbij het zware werk vooral door ons brein wordt uitgevoerd.

Hoortoestelfabrikanten zijn zich ervan bewust dat horen vooral een proces is van kennis opnemen en verwerken. Zo is bijvoorbeeld onderzocht hoeveel inspanning het kost om geluid te interpreteren. Dit kan worden gemeten omdat er in de hersenen activiteit plaatsvindt als we ons inspannen om iets te verstaan.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een EEG-test waarbij elektroden op het hoofd worden geplaatst om de hersenactiviteit in kaart te brengen. Uit deze testen blijkt dat een slechthorende flink wat extra luisterinspanning moet leveren ten opzichte van een goedhorende. Iemand die minder goed hoort, doet er alles aan om dat verlies te compenseren. Dit kan leiden tot luistermoeheid en stress. Bijvoorbeeld door heel geconcentreerd te moeten luisteren. In welke mate luistermoeheid zich voordoet hangt af van de ernst van het gehoorverlies, de woordenschat, nagalm, achtergrondlawaai en mentale fitheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een goede hooroplossing de hersenen ondersteunt in het snel herkennen van geluid. Dit betekent dat de hoortoesteldrager beter onderscheid kan maken tussen spraak en lawaai waardoor het eenvoudiger is om gesprekken te volgen.

OTICON MORE Begin dit jaar heeft de Deense fabrikant Oticon More een gloednieuw toestel op de markt gebracht. Bij de ontwikkeling hiervan is gekeken is naar de manier waarop geluiden in de hersenen worden geordend. Oticon neemt als uitgangspunt dat ons brein toegang moet krijgen tot alle geluidssignalen om ons heen. In plaats van zich te richten op geluid, de oren of technische mogelijkheden, kijkt deze fabrikant vooral naar de informatie die de hersenen nodig hebben om geluid te begrijpen.

Deze filosofie is niet nieuw, maar dankzij baanbrekende onderzoekstechnieken is er steeds meer mogelijk. Dit alles biedt perspectieven voor betere diagnoses bij slechthorenden en op termijn voor nog slimmere hoortoestellen. Bij Rietberg Hoorzorg volgen we de nieuwe ontwikkelingen op de voet en we zijn erg benieuwd naar deze nieuwste hooroplossing. De feedback van onze klanten geeft voor ons altijd de doorslag of we een merk aanbevelen. Daarom nodigen wij u van harte uit om dit hoortoestel vrijblijvend te testen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, Info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie