Afbeelding
Fietsendrager - Welke past er bij jou

Welke fietsendrager wil ik op mijn auto?

2 april 2021 om 11:20 Partnercontent

Zodra het weer het enigszins toelaat, krijgen veel mensen zin om te fietsen. Een soort lentekriebels, maar dan bijna het hele jaar door. Heb jij dat ook, maar wil je ook wel eens naar een nieuw onbekend gebied? Of wil je in het buitenland tijdens de vakantie fietsen? Dat kan, maar het demonteren van een fiets om vervolgens de onderdelen in de auto te proppen, is een tijdrovend en frustrerend klusje. Bovendien is het onnodig: er zijn praktische fietsendragers te koop.

Je rijdt naar de plek van bestemming, parkeert de auto en je haalt de fiets van de drager. Fris en fruitig kan aan de fietstocht begonnen worden.

Een makkelijke manier om fietsen mee te nemen

Een fietsendrager, ook wel fietsenrek genoemd, blijkt ook buiten de mooie fietstochten om heel nuttig te zijn. Denk maar eens aan nachtelijke telefoontjes wanneer er een gezinslid na het stappen met een lekke band staat of als deze vrolijke fietser overvallen wordt door een onverwachte onweersbui. Het meenemen van de fiets in de auto is dan geen enkel probleem meer.

Fietsendragers die op de trekhaak worden geplaatst zijn al lange tijd het populairst. Spoiler alert: de betreffende auto moet dan wel een trekhaak hebben. Heeft je auto geen trekhaak? Geen nood, want er zijn meer makkelijke mogelijkheden om fietsen met de auto mee te nemen. Fietsen kunnen namelijk ook vervoerd worden door fietsendragers speciaal voor op het dak of voor aan de achterklep. Een trekhaak is dan niet nodig.

Aandachtspunten voordat er een fietsendrager gekocht wordt

Zoals te zien is bij bijvoorbeeld Heuts.nl zijn er diverse soorten fietsendragers verkrijgbaar. Ze hebben allemaal enkele voor-en nadelen. Als je overweegt om een fietsendrager aan te schaffen, zijn er een paar punten waar je van tevoren over na kunt denken:

  • Hoeveel fietsen gaan er vervoerd worden?
  • Waar kan de drager geplaatst worden (trekhaak, achterklep, dak)?
  • Wat voor soort fietsen gaan er mee (gewicht)?
  • Wat is de kogeldruk van het voertuig?
  • Is de drager eenvoudig te bevestigen?
  • Kan de achterklep open?
  • Hoe hoog moeten de fietsen opgetild worden?

Lees hieronder meer over de drie populairste soorten fietsendragers.

1. Fietsendrager op de trekhaak

Een fietsenrek op de trekhaak is, zoals al gezegd, de meest populaire manier om fietsen te vervoeren. Een van de voordelen van zo’n fietsenrek is dat deze makkelijk te plaatsen is. Ook als je maar een beetje handig bent, is deze met één handbeweging en zonder gereedschap te bevestigen. Daarnaast is het plaatsen van de fietsen op de drager is simpel. 

Bij de nieuwere modellen kan de achterklep van de auto gewoon open, ondanks de fietsendrager. De dragers hebben in dat geval een kantelfunctie. Een ander voordeel van een fietsendrager op de trekhaak is dat er zwaardere elektrische fietsen op gezet kunnen worden. 

Met behulp van een oprijgoot gaat dit nog een stuk soepeler. Deze metalen strook in de vorm van een goot, haak je aan de fietsendrager. De elektrische fiets, maar ook de gewone fiets duw je er nu met gemak op.Het nadeel betreft het opbergen van dit soort dragers, omdat ze vrij groot zijn. 

2. Fietsendrager op het dak, een dakdrager

Een van de voordelen van fietsendragers op het dak is dat de kofferbak zonder problemen geopend kan worden. Ook vinden veel mensen het fijn dat het zicht uit het achterraam helemaal vrij is. Vaak zijn dit soort dragers geschikt voor maar één fiets, maar er kunnen meerdere dragers naast elkaar geplaatst worden. Houd er rekening mee dat je in totaal door de constructie op het dak, nu een stuk hoger bent geworden. Vooral in het buitenland kan dat een probleem vormen bij wegen met bijvoorbeeld lage tunneltjes.

Om de fietsen op het dak te plaatsen is mankracht nodig. Bij een elektrische fiets kan dat elke keer een lastige klus zijn.

3. Fietsendrager aan de achterklep

Een van de voordelen van fietsendragers aan de achterklep is dat ze makkelijk en snel zijn te bevestigen met spanbanden, klemmen en haken.

Het nadeel is dat de fietsen een stukje opgetild moeten worden om ze op de drager te zetten. Een ander nadeel is dat de achterbak niet geopend kan worden.

Veiligheidsregels en verplichtingen

Vergeet niet dat er voor het vervoeren van fietsen veiligheidsregels gelden. Je bent verplicht om het kenteken van het voertuig op een wit nummerbord te bevestigen. Worden de achterlichten bedekt door de drager? Dan ben je verplicht een verlichtingsbalk aan te schaffen en te gebruiken. In Nederland geldt de regel dat er maximaal 20 centimeter mag uitsteken, mits het niet om scherpe onderdelen gaat.

Maak je elektrische fiets lichter 

Tenslotte een tip voor gebruikers van een e-bike. Het scheelt enorm in gewicht om te tillen en voor de kogeldruk, als de accu wordt losgehaald en apart in het voertuig wordt vervoerd, dus niet op de fietsdrager.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie