Afbeelding
Pixabay

Bijna 500 aanrijdingen met wild in tien jaar op de N224

3 april 2021 om 15:11 Dieren

Door Gerard van Wijk

EDE Aanrijdingen hebben bijna 500 dieren in tien jaar tijd het leven gekost op de N224, de provinciale weg van de A12 over de Ginkelse Heide naar het centrum van Ede. Het ging met name om wilde zwijnen, reeën en edelherten, maar ook om dassen en vossen en onlangs een wolf. 

Alle gemelde aanrijdingen met grofwild worden geregistreerd, laat het college weten aan het raadslid Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks). Hij had er schriftelijke vragen over gesteld. 

WANDELGEBIED ,,Het gebied wordt sinds de lockdown door corona intensief gebruikt als wandelgebied waardoor het flink drukker is dan normaal. Ook wordt het op de provinciale kaarten die worden gebruikt bij het zogenaamde zoneringsbeleid aangegeven als een gebied dat vanwege de ligging een soort entreefunctie heeft voor de Veluwe. Daarnaast lijkt het voor de hand te liggen om de snelheid op de N224 te gaan verminderen omwille van de wildstand rondom deze weg”, aldus Van den Berg.

SNELHEID Tot nu toe wil de provincie Gelderland niet meewerken aan vermindering van de toegestane snelheid. Inmiddels is de gemeente in gesprek met Natuurmonumenten en de provincie over de vraag of en zo ja welke maatregelen gewenst en haalbaar zijn. 

Het aantal aanrijdingen met grofwild fluctueert sterk, maar vertoont wel een stijgende lijn, aldus het college. In 2011 waren er 28 aanrijdingen, in 2012 waren dat er 31, terwijl er in 2019 liefst 89 aanrijdingen werden geregistreerd en vorig jaar 68. Dit jaar waren er tot nu toe 14 aanrijdingen: drie edelherten, zes reeën, vier wilde zwijnen en één wolf. 

CORONA ,,De aanrijdingscijfers zijn niet direct en uitsluitend aan de coronatijd en daarmee toegenomen drukte in de natuur te relateren. Er zijn vele factoren die zorgen voor een toenemend aantal aanrijdingen, zoals voedselaanbod, mastjaren ofwel jaren waarin bomen meer vrucht dragen dan gemiddeld, populatiegroei en krimp, verstoring, droogte en de uitvoering van het afschot.” 

Overigens hebben jachtopzieners wel de indruk dat de aanrijding met de wolf te maken had met de toegenomen drukte in de natuur vanwege corona.

MAATREGELEN Er worden volgens het college diverse maatregelen genomen om aanrijdingen te voorkomen en te verminderen. ,,We leggen bij het uitvoeren van het populatiebeheer de nadruk op de directe omgeving van de N224. Afschot vindt plaats waar het schade doet of onveilige situaties veroorzaakt. Hierdoor kunnen we de dieren die verder van de weg leven met rust laten. 

Verder worden regelmatig dieren verjaagd uit de directe omgeving van de weg. Dit zorgt ervoor dat zij de weg als een onrustige plek ervaren en migratiepatronen aanpassen.” 

PREVENTIE De provincie heeft langs de N224 zogenaamde zwijnenblokken gelegd, met als doel het wild verder van de weg te houden, maar dit heeft niet het gewenste effect opgeleverd. ,,De Wildbeheereenheid kan in opdracht van de provincie preventief optreden als de verkeersveiligheid in het geding is. Bijvoorbeeld wanneer zwijnen de bebouwde kom van Ede inlopen of zich in de nachtelijke uren op de provinciale weg bevinden om voedsel te zoeken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie