Afbeelding
Avocado

Een stijgend bewustzijn voor wat we eten, en waar het vandaan komt

14 april 2021 om 07:20 Partnercontent

We worden ons in Nederland steeds beter bewust van het belang van goed eten. Maaltijden moeten niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en vers. En als het even kan met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Dat komt doordat we - onder andere door de beschikbaarheid van kennis dankzij internet en sociale media - steeds meer te weten zijn gekomen over wat we allemaal in onze mond stoppen. Door datzelfde internet zijn gezonde recepten die passen in een drukke levensstijl nu eenvoudiger te vinden dan ooit. Ook lezen en zien we steeds meer over de herkomst van ons voedsel en zien we om ons heen steeds meer mensen vegetariër worden. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Een beetje van jezelf, en een beetje van de natuur

De belangrijkste ontwikkeling blijft waarschijnlijk dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan verse producten om mee te koken. De pakjes-en-zakjes waar de kop boven deze alinea naar verwijst, worden steeds meer gemeden vanwege de e-nummers en andere toegevoegde stoffen.

Ook de meer exotische producten, die vroeger werden gezien als een luxe uit het speciaal schap in de supermarkt, worden nu vaker zelf gemaakt. Guacamole is hier een goed voorbeeld van. Alles wat je hiervoor nodig hebt is avocado en tomaat, met wat ui, peper en limoensap. Bovendien is de smaak van deze zelfgemaakte producten doorgaans een stuk beter dan van gekochte alternatieve.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met de voldoening van het zelf bereiden. In de afgelopen jaren zijn verschillende aanbieders van maaltijdboxen opgestaan. Daarmee worden de ingrediënten voor een gezonde, huisgemaakte maaltijd aan de deur bezorgd. Op die manier wordt het boodschappen doen geëlimineerd, maar blijft de gezelligheid van het koken en met het hele gezin genieten van een gezonde, smaakvolle maaltijd.

Bekende voorbeelden zijn Marley Spoon, HelloFresh en sinds kort ook de box van het populaire online receptenplatform Brenda Kookt.

Een beetje vòòr de natuur

Eten moet niet alleen gezond zijn voor onszelf, maar ook de gezondheid van onze planeet gaat een steeds grotere rol spelen in de menukeuzes van mensen. Zo vinden we het steeds belangrijker dat er geen onnodig dierenleed vooraf is gegaan aan het stukje vlees dat op ons bord belandt.

Voor veel mensen is het een reden om veel minder (of helemaal geen) vlees te eten. Daar komt de realisatie bij dat vlees een onevenredig grote impact heeft op de planeet. Voor het produceren van een kilo vlees is bijvoorbeeld veel meer land en water nodig dan voor een kilo groente.

Ook het zelf verbouwen van de groenten voor in die gezonde recepten uit het begin van dit artikel is in opkomst. Want wat is er nog leuker dan het zelf maken van je guacamole? Precies, guacamole maken met een avocado van je eigen avocadoboom. Ook weer beter voor het milieu en voor de voldoening die het koken geeft. Voor wie geen ruimte in de tuin (of groene vingers) heeft, zijn er gelukkig de hierboven genoemde maaltijdboxen voor de verse ingrediënten en de online recepten voor de broodnodige inspiratie. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie