Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Provincie Gelderland

‘Landjepik’ in Bennekomse bossen

20 april 2021 om 16:00 Natuur en milieu

BENNEKOM Kaalslag en ‘landjepik’, zo ervaren omwonenden en de Dorpsraad Bennekom recente ontwikkelingen in de Bennekomse bossen. Het raadslid Gert Jan Koster (GemeenteBelangen) heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college. ,,Is het vergund in het Natura 2000-gebied te oogsten en vervolgens het terrein af te rasteren en aan een particuliere tuin toe te voegen?”, is een van zijn vragen. Eerder trokken ook al omwonenden aan de bel. De gemeente liet daarna weten dat zij geen bemoeienis heeft met deze ontwikkelingen en dat het een zaak is van de provincie Gelderland.

,,Op dit moment zien wij particuliere boseigenaren in Bennekom de recreatieve toegang van lang toegankelijke bospercelen en wandelpaden stopzetten door hun bezit degelijk te omheinen, na de houtoogst van veelal dennen”, aldus Koster. Hij verwijst naar de bossen ten oosten van Bennekom. ,,Onlangs is een perceel in het gebied Vossenweg, Heinrich Witteweg en Selterskampweg door aanwonenden aangekocht. Na houtoogst is het gebied aansluitend aan de tuin van eigenaren degelijk afgerasterd.” Het is een gebied waar omwonenden wandelen, mensen hun hond uitlaten en kinderen spelen.

HOUTOOGST ,,Tussen de Prins Hendrikweg en de Dikkenbergweg zien we gelijke ontwikkelingen. Terrein opgeschoond, houtwalken aan de binnenzijde van het raster en het binnenterrein opgeschoond c.q. houtoogst. Het lijkt een prelude voor woningbouw. Of is het afschermen tegen dagrecreatie in deze aparte tijd waarin iedereen een plekje buiten zoekt, en eigenaren daar niet van geporteerd zijn?” 

Het raadslid herinnert aan in februari gestelde vragen van het CDA over soortgelijke ontwikkelingen in het Luntersche Buurtbos, waar grondeigenaren wandelpaden die sinds mensenheugenis opengesteld waren, plotseling hebben afgesloten. Koster wil van het college weten hoe zij gaat voorkomen ,,dat dit voorbeeld nagevolgd wordt door een ieder die een stukje natuur privé bezit en dit gaat afschermen voor de medemens en voor de in datzelfde stukje natuur levende dieren.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie