De bestuurders Gosé van der Meijde, Carla van Gelder en René Huibers naast de eerste steen van 1985: ,,Er is geen aanwas. Dan houdt het op.
De bestuurders Gosé van der Meijde, Carla van Gelder en René Huibers naast de eerste steen van 1985: ,,Er is geen aanwas. Dan houdt het op." Henny Jansen

‘Ons Eigen Honk over de thuisplaat’

21 april 2021 om 15:00 Overig

EDE Ons Eigen Honk heeft alle tussenstations gepasseerd. Sterker nog, het buurthuis in de Edese Bloemenbuurt heeft de thuisplaat bereikt. Dinsdag werden de sleutels overgedragen aan de eigenaar van de grond, de Gemeente Ede. Oorzaak? Er is geen aanwas van jeugd. Ouderwetse begrippen als bingo, biljarten en tafeltennis verliezen terrein. Te veel om nog toekomst te zien, concluderen de bestuurders Gosé van der Meijde, Carla van Gelder en René Huibers.

Henny Jansen

,,De buurt was ooit zeer levendig”, vertelt penningmeester Carla van Gelder. De geboren Rotterdamse belandde in Ede omdat haar vader als militair in Ede gelegerd was. Ze werkte tientallen jaren in de horeca. In het begin bij Stuivenberg aan de Parkweg, de voorloper van het succesvolle Bar Café Thijs, waar het dagelijks bomvol zat met militairen en vrouwelijk schoon, voornamelijk uit de gezondheidszorg.

DAMESVOETBAL ,,De Bloemenbuurt was ook zeer actief”, kijkt ze terug. ,,Toen voetbalclub DTS verhuisde naar Inschoten, mochten we het veld op de hoek van de Ranonkellaan behouden. Eigenlijk begon het met damesvoetbal. We hebben ons met heel veel vrijwilligers ingezet om er meer van te maken. In 1985 werd door Roel van den Brink de eerste steen gelegd van ons onderkomen Ons Eigen Honk.” ,,Toen ging het snel”, weet bestuurder Gosé van der Meijde nog. ,,Zo veel acties. Oud papier leverde bijvoorbeeld veel op. Ooit een kwartje per kilo. Dat tikte best aan. Verder heel veel voetbaltoernooien, een zeskamp, weekendkampen en kinderbingo’s.”

RUBBEREN ROBBIE ,,Het leefde enorm in de buurt”, voegt medebestuurslid René Huibers toe. ,,Er was altijd wel wat te doen. Die mooie buurtvoetbaltoernooien bijvoorbeeld, met Tuindorp uit Wageningen en ‘t Zwarte Water uit Lunteren. Maar ook muziek. Rubberen Robbie, Maywood, Massada. Verder ook tafeltennis, biljarten en zeer goed bezochte dartstoernooien.”

,,En natuurlijk het jaarlijkse bezoek van de Heidehoogheden”, memoreert Van Gelder. ,,Net zoals de intocht van Sinterklaas deden we dat samen met de winkeliersvereniging.”

,,Gosé regelde het schema voor de bardiensten. We deden alles in eigen beheer. Ook het schoonmaken, hoewel we daar later toch wat betaalde assistentie voor hebben gezocht. Maar goed, het is over. Er is geen aanwas. De huidige jeugd vindt mobieltjes en zo belangrijker dan een buurthuis.”

,,De sfeer en de bereidwilligheid onder de vrijwilligers was leuk”, weet Van Gelder. ,,Ik wil iedereen bedanken voor hun inzet, maar de helaas overleden Hennie van den Brink toch wel even apart noemen voor haar enorme inbreng. Ze was de ‘Moeder van de Bloemenbuurt’.”

Komt er nog extra aandacht voor het afscheid? ,,We hebben eigenlijk illegaal afscheid genomen”, noemt Gosé van der Meijde het. ,,Ach, we hebben pas met een mannetje of tien een biertje genomen. Het is goed zo”, berust Huibers.

Het begon allemaal met een damesvoetbalteam
1985 - kampweek
1985 - medewerkers bouw clubhuis
1989 - bingo
1985 - bouw van Ons Eigen Honk
Roel van de Brink legt de eerste steen in 1985
1983 - kampweek
1994 - tafeltennistoernooi
Zeskamp 1986. Hennie van den Brink, de 'Moeder van de Bloemenbuurt, op de 'waterbalk'.
1991 - kerst biljartttoernooi
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie