Afbeelding
...

Gemeente: ‘Gebruik houtkachels kan niet zo maar worden verboden’

24 april 2021 om 15:47 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede kan, evenals anders gemeenten, het gebruik van houtkachels niet zo maar verbieden. ,,Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen aan de aanleg van het rookgaskanaal (schoorsteen) omdat dit geregeld is in nationale wet- en regelgeving.” 

Dat antwoordt het college na schriftelijke vragen van het raadslid Peter van Leusden (GroenLinks). Wel onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om filtersystemen op te nemen in de duurzaamheidslening. Tevens worden andere financiering- en stimuleringsmogelijkheden voor technieken om de gezondheidseffecten van houtstook te beperken, voor de zomer worden onderzocht.

FIJNSTOFUITSTOOT Van Leusden brengt in herinnering dat begin dit jaar bekend werd dat houtkachels en haarden in particuliere huizen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 23 procent van de fijnstofuitstoot in de woonomgeving, tweemaal zo veel als werd gedacht. Circa driekwart miljoen mensen zouden gezondheidsklachten hebben of zien verergeren door houtrook van particuliere haarden. ,,Als je dat terugrekent naar de Edese bevolking dan zouden bijna vijfduizend inwoners hier (extra) gezondheidsklachten van ondervinden.” In de praktijk blijkt dat mensen wel pogingen doen in gesprek te komen om met de buren tot oplossingen te komen, maar dat helpt meestal niet.

UITVOERINGSPLAN De gemeente laat weten gezamenlijk in FoodValley te werken aan een uitvoeringsplan, in het kader van het ‘schone lucht akkoord’. Dat gaat met name over communicatie. Wanneer het gaat om houtstook wordt bekeken welke acties gezamenlijk kunnen worden opgepakt. De doelstelling van het ´schone lucht akkoord´ is om in 2030 vijftig procent gezondheidswinst te behalen ten opzichte van 2016.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie