De Edese schaker Sjoerd Meijer (tweede tafel) is een van de deelnemers.
De Edese schaker Sjoerd Meijer (tweede tafel) is een van de deelnemers. Alfred Gaasbeek

Edenaar zet schaakwereld aan het werk met schaakproblemen

25 april 2021 om 13:06 Overig

EDE De bij De Cirkel en ESV schakende Alfred Gaasbeek zorgt op 8 mei dat de schaakwereld aan de bak kan.

Eip Janssen

,,Helaas kan er wegens Covid-19 bij de Edese schaakclubs niet geschaakt worden. Wel doen veel Edese schakers mee aan de online toernooien van beide schaakclubs. Zelf ben ik lid van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden en neem deel aan onlineoploswedstrijden die worden gehouden. Met deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Litouwen en vele andere landen.”

Alfred Gaasbeek lost al schaakproblemen op sinds 1969 en nam toen deel aan de oplosrubriek ‘Schaakvaria’ onder redactie van de in het Edese meest bekende schaker indertijd Gerrit Ossenkoppele. Hij wist vele malen het Edes kampioenschap op zijn naam te schrijven. Ook in de plaatselijke pers waren zijn bijdragen om het schaken populair te maken, een zeer goed gelezen rubriek.

,,Bij het bereiken van 300 punten in de ladderstand kreeg je een schaakboek. Tevens werden elke week boekenbonnen verloot onder de goede inzenders. In 2014 heb ik zelf (Alfred Gaasbeek, red.) een boek uit gegeven waarin over en periode van zeventien jaar de geplaatste schaakproblemen in de toenmalige Edesche Courant waren opgenomen”, gaat Alfred verder.

Op 8 mei 2021 vanaf 10.00 uur organiseert de Edese schaak oploskunstenaar nu een Online Solving Tournament Town Ede Netherlands voor ervaren oplossers. Meer informatie is te lezen op www,probleemblad.nl 

De oplostijd voor categorie A is twee uur en de oplostijd voor categorie B is drie uur.

Twaalf schaakproblemen om op te lossen voor alle oplossers. Maximaal 115 punten te scoren.

De eerste 5 schaakproblemen zouden door elke oplosser kunnen worden opgelost. De laatste 7 schaakproblemen zijn moeilijk.

REGISTRATIE De oplosser moet geregistreerd zijn voordat het toernooi begint. Hij informeert organisator Alfred Gaasbeek. Sluitingsdatum voor registratie is vrijdag 7 mei 2021 om 20.00 uur. Dit kan via het mailadres: a.gaasbeek@chello.nl

,,De aanmeldingen stromen binnen. Niet alleen vanuit Nederland maar ook zijn er al aanmeldingen van buitenlandse deelnemers uit België, Duitsland, Zwitserland, Griekenland, Litouwen en Rusland. Van de huidige aangemelde deelnemers is grootmeester Eddy van Beers uit België favoriet voor de winst. De Nederlandse grootmeester Twan Burg zal de strijd aangaan met Van Beers voor een hoge score. Maar wat zou het mooi zijn als ook Edese schakers zich aanmelden. Ik heb een aantal schaakproblemen klaarliggen die ook een beginnend schaker die een schaakprobleem zou willen oplossen, moet aankunnen. 

Wie meer wil weten over dit vanuit het Edese unieke toernooi kan contact opnemen met Alfred Gaasbeek (a.gaasbeek@chello.nl)

,,Ik hoop dat ook Edese schakers de uitdaging een keer aandurven. Het is echt de moeite waard”, besluit de Edese organisator 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie