Afbeelding
Theo Beumer

Overstap in voetballerij wordt gemakkelijker

28 april 2021 om 10:41 Overig

EDE De overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal wordt met ingang van het seizoen 2022/’23 voor standaard mannenteams uitkomende in de eerste klasse of lager gemakkelijker.

Eip Janssen

Moest in het verleden een club die van de zondag naar de zaterdag overstapte in de kelderklasse beginnen nu mag de overstap naar dezelfde klasse worden gemaakt.

In het geval Edesche Boys zou overwegen naar de zaterdag over te stappen betekent dit zelfs promotie. De zaterdagvoetballers kennen geen vijfde klasse. Maar aanwijzingen dat de Boys dit overweegt zijn er voor alsnog totaal niet. De tweede Edese vereniging die van de door de KNVB geboden mogelijkheid is FC Jeugd. Ook bij deze zondag tweedeklasser zijn geen geluiden dat een overstap wordt overwogen.

De KNVB laat het volgende weten: Om te kunnen blijven werken aan toekomstbestendige amateurverenigingen en kwalitatieve competities heeft de KNVB besloten het horizontaal overstappen mogelijk te maken.

Horizontaal overstappen betekent dat het speelniveau waarop een team normaliter zou worden ingedeeld op basis van de sportieve prestaties in het voorliggende seizoen, ook het niveau wordt waarop het team in het nieuwe seizoen wordt ingedeeld op de gewenste speeldag. In de huidige situatie wordt een elftal dat de overstap maakt, beschouwd als een startend eerste elftal, wat betekent dat dit elftal in de laagste klasse wordt ingedeeld. Dit zorgde ervoor dat veel verenigingen niet overstapten. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, komen we tegemoet aan de wens van verenigingen en leden.

In twee gevallen verloopt horizontaal overstappen iets anders:

Bij een kampioenschap in de eerste klasse dan wel promotie via de nacompetitie van de eerste klasse naar de hoofdklasse wordt het team ingedeeld in de eerste klasse van de nieuwe speeldag.

Als een vereniging bij het verzoek tot horizontaal overstappen aangeeft dat het team wenst over te stappen naar een lagere klasse dan het huidige niveau, neemt het bestuur amateurvoetbal hierover een besluit.

Verenigingen kunnen tot 1 oktober 2021 aangeven met het standaardteam met ingang van het seizoen 2022/’23 horizontaal te willen overstappen. In de seizoenen daarna moet dit steeds voor 1 september worden aangegeven. 

De KNVB wijst verenigingen er op goed te luisteren naar de wensen van de leden en tegelijkertijd de praktische overwegingen goed te verkennen. Denk hierbij aan de ruimte op de zaterdag in verband met jeugdteams.

GEEN EXTRA PD Aan de hand van het beschikbaar aantal teams per klasse en speeldag wordt ieder seizoen bij de indeling het aantal poules en aantal teams per poule bepaald. Dit kan dus variëren. Hiermee voorkomen we dat door de instroom en uitstroom van teams versterkte degradatie of promotie moet plaatsvinden. De huidige competitiestructuur kan vanaf niveau eerste klasse en lager de komende seizoenen zich ontwikkelen tot een ander aantal poules per klasse of andere poulegroottes. De KNVB gaat hierbij uit van poules die uit minimaal 12 en maximaal 16 teams bestaan, waarbij het aantal teams gelijkmatig over het aantal poules wordt verdeeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie