Afbeelding
Ted Walker

Jachtopzichter Victor Nuijten: ,,Pas uw snelheid aan nu de avondklok voorbij is’’

28 april 2021 om 15:48 Verkeer en vervoer

EDE De avondklok is verleden tijd. Iedereen mag weer op ieder tijdstip naar buiten, zonder dat daar een noodzaak voor is en zonder werkgeversverklaring. Dit heeft tot gevolg dat er weer meer verkeer zal zijn tussen 22.00 uur en 4.30 uur. In het stedelijk gebied zal dit geen problemen geven, maar in natuurgebieden zou dit wel eens anders kunnen zijn. ,,Nu de avondklok weg is, graag extra voorzichtig rijden in bos- en buitengebied tussen zonsondergang en zonsopkomst. De dieren zijn gewend geraakt aan de rust op de weg tussen 22.00 en 04.30 uur", twitterde gemeentelijk jachtopzichter Victor Nuijten woensdagochtend.

Ted Walker

Nuijten komt gemiddeld zo’n twee à drie keer per week bij wildaanrijdingen ter plaatse. Het gemiddelde aantal is gedurende de avondklok niet omhoog gegaan, maar de jachtopzichter zag wel een rode draad in het tijdstip van de aanrijdingen. ,,Dat was voornamelijk rond het ingaan van de avondklok en het verstrijken ervan’’, legt Nuijten uit. ,,Mensen die nog voor de avondklok thuis wilden zijn en weggebruikers die vroeg aan het werk gingen bijvoorbeeld. De dieren hebben gedurende de avondklok het foerageergebied in hun leefomgeving uitgebreid doordat het minder druk was op bijvoorbeeld de N224. Nu de avondklok voorbij is, zal het weer drukker worden, en daar zal het wild eerst weer aan moeten wennen’’, zegt hij.

HUN LEEFOMGEVING De flora- en faunabeheerder gebruikt de woorden ‘hun leefomgeving’. Zijn die woorden bewust gekozen? ,,Het is niet dat ik nadenk over die woorden, maar het is natuurlijk wel zo. Wij hebben een weg gemaakt door hun leefgebied. Een stuk natuur waar al het wild voorkomt. Herten, reeën, zwijnen, wolven, klein wild. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat wij ons moeten aanpassen aan het wild. En zeker in deze bijzondere situatie. We hebben net de overgang naar zomertijd gehad, dat heeft invloed op de dieren, en nu is er deze verandering. Vandaar dat ik daar de aandacht voor heb gevraagd.’’

KOSTBARE TIJD De aandacht die Nuijten vraagt, is voornamelijk voor de snelheid. Denkt hij dat een lagere snelheid een groot verschil zal maken? ,,Het scheelt 20 kilometer per uur'', legt hij uit. ,,Dat is 5,5 meter per seconden. Dit levert zowel de automobilist als het wild kostbare tijd op om te reageren. Of het dan niet beter zou zijn als de maximumsnelheid op dit soort wegen omlaag zou gaan? Als je mij in mijn hart kijkt dan zou ik dat het liefste willen. De maximumsnelheid is op veel provinciale wegen 80 km/h maar het advies is 60 km/h en dat is niet voor niets’’, zegt Victor Nuijten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie