Afbeelding
Photo by Joshua Hoehne on Unsplash

Visum, ESTA of eTA aanvragen voor een reis naar Amerika of Canada

30 april 2021 om 08:30 Partnercontent

Om naar Amerika of Canada te reizen is altijd een ESTA, eTA of een visum nodig. De meeste Nederlandse reizigers hoeven geen visum aan te vragen en kunnen eenvoudig online een ESTA of eTA aanvragen. Reizigers die aan de vereisten voor het ESTA en eTA voldoen, wordt aangeraden deze online reistoestemmingen aan te vragen in plaats van een visum, omdat dit goedkoper en sneller is dan het aanvragen van een Amerikaans visum.

Voorwaarden van het ESTA Amerika

Om naar de Verenigde Staten te reizen met een ESTA, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Alleen reizigers met bepaalde nationaliteiten (reizigers uit zogenaamde Visa Waiver Countries), waaronder Nederland, kunnen een ESTA aanvragen. Burgers van landen die niet deelnemen aan het Visa Waiver programma hebben altijd een visum nodig voor Amerika. Reizigers met een Nederlands paspoort kunnen over het algemeen een ESTA aanvragen als ze aan enkele aanvullende voorwaarden voldoen. 

Het ESTA kan alleen worden gebruikt voor vakanties, zakenreizen en een overstap in Amerika. Reizigers die in de Amerika willen studeren, in een bedrijf willen investeren of een dienstverband willen aangaan, kunnen geen ESTA aanvragen. Bovendien moet men bij aankomst in de Verenigde Staten een ticket voor de terugreis of de verdere reis kunnen tonen, moet het paspoort gedurende het gehele verblijf in Amerika geldig zijn en mag men niet langer dan 90 opeenvolgende dagen in het land verblijven. 

Daarnaast komen reizigers die door de Amerikaanse autoriteiten als een potentiële bedreiging voor de Amerikaanse samenleving worden beschouwd, niet in aanmerking voor een ESTA. Het gaat hierbij onder andere om personen die lijden aan een besmettelijke ziekte, die gearresteerd of veroordeeld zijn voor een ernstig misdrijf, personen die een wet met betrekking tot drugs hebben overtreden en personen die sinds 1 maart 2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Syrië, Noord-Korea, Libië of Somalië zijn geweest.

Wanneer visum Amerika nodig?

Personen die niet voldoen aan de voorwaarden van het ESTA, zoals reizigers die van plan zijn een dienstverband aan te gaan of te gaan studeren in de VS of reizigers die in de afgelopen jaren in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Syrië, Noord-Korea, Libië of Somalië zijn geweest, kunnen geen ESTA aanvragen en moeten een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. Om dit te doen moet een afspraak gemaakt worden voor een interview op de ambassade waar persoonlijk uitgelegd moet worden waarom men naar de VS reist. Het duurt soms enkele weken voordat het interview plaatsvindt. Daarom duurt de visumaanvraag langer dan de ESTA-aanvraag, die in slechts enkele minuten kan worden ingediend. Reizigers die aan de eisen van het ESTA voldoen, wordt daarom geadviseerd om online een ESTA aan te vragen.

Voorwaarden van het eTA Canada

Ook om met een eTA-reistoestemming naar Canada te mogen reizen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo mag met een eTA alleen naar Canada gereisd worden voor een vakantie, overstap, een studiereis (van maximaal zes maanden) of een zakenreis. Zo kunnen reizigers met een eTA bijvoorbeeld een zakenpartner, potentiële klanten of leveranciers bezoeken en beurzen of conferenties bezoeken. Voor specifieke beroepen of handenarbeid kunnen aanvullende voorwaarden gelden of kan een visum aangevraagd moeten worden.

Daarnaast moet het aan het eTA gekoppelde paspoort gedurende het hele verblijf in Canada geldig zijn en mogen reizigers geen risico vormen voor de veiligheid van het land. Een eTA Canada aanvragen mag namelijk alleen op voorwaarde dat de reiziger in kwestie en diens familieleden geen strafblad bezitten, geen visumgerelateerde wetten hebben overtreden, niet lijden aan een besmettelijke ziekte en die geen onverwacht of agressief gedrag vertonen.

Wanneer visum Canada nodig?

Voor de meeste reizen naar Canada is een eTA voldoende. Toeristen, zakenreizigers en studenten die niet langer dan zes maanden in het land blijven kunnen gewoon een eTA aanvragen. Alleen reizigers die langer willen blijven hebben een visum voor Canada nodig. Het aanvragen van een visum duurt langer en is duurder. Daarom wordt aangeraden ruim voor vertrek te controleren of een visum Canada nodig is of niet. 

Met een eTA mag dus maximaal zes maanden in het land verbleven worden. Daarnaast moet door middel van een vliegticket voor de terugreis aangetoond kunnen worden dat het land ook weer verlaten zal worden. Bovendien moeten reizigers staatsburger zijn van een van de visa-exempt-landen. Dit zijn landen waarmee Canada afspraken gemaakt heeft over het aanvragen van een eTA (hieronder vallen ook Nederland en België). 

Reizigers die niet afkomstig zijn uit een van deze landen, die langer dan zes maanden in Canada willen verblijven of voor een Canadese werkgever gaan werken, hebben een visum nodig. Afhankelijk van het reisdoel kan bijvoorbeeld een toeristenvisum, een studentenvisum of een zakenvisum aangevraagd worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie