Afbeelding
Ted Walker

Gemeente over zonneveld-verwijten uit Harskamp: ‘Uitspraken liggen genuanceerder’

4 mei 2021 om 11:12 Natuur en milieu

HARSKAMP Omwonenden van de Blaakweg in Harskamp lieten zaterdag van zich horen in Ede. De bewoners, die zich geformeerd hebben in een actiegroep, zijn het niet eens met het plan dat de gemeente Ede heeft om een zonneveld in te richten aan de Blaakweg in Harskamp. Tijdens de actie in Ede deed onder anderen Marius van Ravenhorst, één van de leden van de groep, de uitspraak dat wethouder Ritsema van de gemeente Ede niet luistert naar de bewoners. ,,Jullie kunnen doen wat je wilt, maar dat zonneveld gaat er gewoon komen’’, zou de wethouder hebben gezegd. Volgens de gemeente Ede ligt het allemaal iets genuanceerder.

door Ted Walker

,,Allereerst fijn dat wij in de gelegenheid zijn om hierop te reageren’’, zegt woordvoerster Patricia Nep in reactie aan Ede Stad.nl. ,,We lezen momenteel vaker in de media dat de omwonenden zeggen dat wethouder Ritsema heeft gezegd dat het zonneveld er koste wat kost komt. Dat ligt wel iets genuanceerder. De gemeenteraad van Ede heeft een aantal doelen en ambities vastgesteld op het gebied van duurzaamheid. Twee daarvan zijn hier van belang. Ten eerste de Routekaart Energieneutraal, waarin onder meer gesproken wordt over het aantal hectares grond die de gemeente uiteindelijk wil besteden aan zonnevelden. En ten tweede de Zon- en Windwijzer die aangeeft waar zonnevelden wel of niet aangelegd kunnen worden en onder welke condities. De locatie Blaakweg valt voor de Zon- en Windwijzer in de categorie ‘ja, tenzij…’. Deze twee documenten zijn vastgesteld door de gemeenteraad. De wethouder moet dus handelen in de lijn van deze documenten en is hierdoor gebonden. Met andere woorden: hij voert een besluit uit wat hij niet zomaar kan stopzetten. En dat is ook wat de wethouder heeft gedeeld met de bewoners.”

SOLAR ENERGY Zij vervolgt: ,,Dat wil dus wel zeggen dat er een aantal voorwaarden aan een locatie gesteld worden, bijvoorbeeld onderzoeken naar biodiversiteit alsook participatie met de buurt. Solar Energy, de ontwikkelaar, is verantwoordelijk voor de participatie en heeft daar ook de nodige aandacht aan besteed. Daarnaast biedt de ontwikkelaar ook een omgevingsfonds van 5000 euro per jaar, dat de buurt kan besteden aan gezamenlijke investeringen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het oprichten van een energiecoöperatie, maar ook aan ‘kleinere’ zaken als bijvoorbeeld een speeltuin. Neemt niet weg dat we ons best voor kunnen stellen dat mensen het nog steeds een ingewikkeld besluit vinden dat zij een zonneveld in hun omgeving krijgen, maar we krijgen het gevoel dat zij ongeacht de afstemming en gesprekken die wij gevoerd hebben en de aanbiedingen die gedaan zijn, sowieso ‘tegen’ zijn. Dat maakt het heel moeilijk om elkaar te vinden in een goede inpassing”, aldus Nep. 

DRAAGVLAK Op de vraag of draagvlak in de (directe) omgeving van een te realiseren zonneveld daadwerkelijk een vereiste is antwoordt ze: ,,Draagvlak wordt in de Zon- en Windwijzer nergens als eis genoemd. We streven naar draagvlak door financiële participatie en gesprekken met de omgeving, ook om het plan mogelijk beter te maken hierdoor.”

DAKEN GEMEENTE EDE In het artikel van Ede Stad.nl van zaterdag deed Van Ravenhorst nog de suggestie dat de gemeente zou moeten beginnen met het vol leggen met zonnepanelen op de daken van de eigen gebouwen. ,,Ten aanzien van die suggestie kan ik vertellen dat wij dit al doen’’, zegt de woordvoerster. ,,Een groot aantal van de gemeentelijke gebouwen heeft zonnepanelen op de daken, of krijgt dat in de toekomst. Daarnaast ondersteunen wij inwoners die zonnepanelen op hun eigen daken willen plaatsen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie