Afbeelding
Archief BDUmedia

Edenaren melden veel vaker geluidsoverlast door buren

12 mei 2021 om 05:00 Maatschappelijk

EDE In de periode van maart 2020 tot en met februari 2021 registreerde de politie in de gemeente Ede 932 meldingen van geluidsoverlast. Een jaar eerder, van maart 2019 tot en met februari 2020, waren dat er 701. Dat is een stijging van 33 procent. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van politiecijfers. Zeker in de maanden maart tot en met augustus 2020 lag het aantal herriemeldingen in de gemeente Ede een stuk hoger dan het jaar ervoor.

Uiteraard daalde het aantal meldingen van geluidsoverlast van evenementen (van 14 naar 3) en van horeca (van 34 naar 23), want door corona waren die er niet of veel minder vaak geopend. De overige meldingen stegen wel aanzienlijk, van 653 naar 906. Dit zijn bijvoorbeeld meldingen van geluidsoverlast door buren of van mensen op straat.

De stijging van het aantal meldingen van geluidsoverlast was ook te zien in de landelijke cijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari van dit jaar bijna 187.000 herriemeldingen binnen. In dezelfde periode een jaar eerder waren dit er zo’n 120.000, goed voor een stijging van ruim vijftig procent. 

Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal meldingen met betrekking tot geluidsoverlast en het aantal meldingen per tienduizend inwoners. Dat laatste getal bepaalt de kleur op de kaart. Door het aantal meldingen af te zetten tegen dezelfde periode een jaar eerder is ook de ontwikkeling van het aantal meldingen berekend. Klik op een gemeente voor meer informatie.


Naast een stijging van klachten over geluidsoverlast kreeg de politie ook meer telefoontjes binnen over overlast van jeugd, rond zwervers en verwarde personen. Volgens de politie werd de afgelopen tijd meer overlast ervaren omdat Nederland gedurende het jaar massaal thuis moest blijven. Hoewel er vaker werd geklaagd over overlast door geluidshinder in het algemeen, zoals van buren of mensen op straat, daalde het aantal overlastmeldingen rond evenementen en rond de horeca het afgelopen jaar wel.

Hieronder het aantal meldingen van geluidshinder per maand. In het zwarte menu kun je selecteren op soort meldingen en op gebied.


In alle provincies en in vrijwel alle gemeenten is sinds de corona-uitbraak vaker geklaagd over geluidsoverlast ten opzichte van een jaar eerder. In Noord-Holland steeg het aantal overlastmeldingen met ruim tachtig procent het hardst. Bekijk hieronder de cijfers per provincie. In het zwarte menu kun je selecteren op soort meldingen.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie