Afbeelding
Pixabay

Ondanks coronacrisis steeg het aantal horecazaken in de gemeente Ede toch

14 mei 2021 om 05:00 Zakelijk Coronavirus

EDE Het aantal eet- en drinkgelegenheden is vorig jaar ondanks de coronacrisis licht gestegen. Eind december waren er in de gemeente Ede 213 restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons. Een jaar eerder waren dit er nog 209. Dat is een stijging van 1,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van horeca-onderzoeksbureau Datlinq.

Landelijk steeg het aantal horecazaken van zo’n 42.700 naar zo’n 43.000. Ook in vrijwel alle provincies steeg het aantal eet- en drinkgelegenheden in ‘coronajaar’ 2020, in Gelderland steeg het aantal zaken van 4337 naar 4351. Martijn de Bruin van Datlinq verklaart dat de groei ,,met name plaatsvond in het eerste kwartaal”, nog voordat de coronacrisis uitbrak. In de tweede helft van het jaar werden minder zaken geopend, en nam volgens hem ook het aantal sluitingen toe. Volgens De Bruin hebben de steunmaatregelen van de overheid veel horecazaken ‘in leven gehouden’. Het CBS becijferde eerder dit jaar dat ruim driekwart van de horecazaken vorig jaar aanspraak maakte op coronasteun.

Het aantal eet- en drinkgelegenheden steeg vorig jaar overigens niet in alle horecasegmenten. Het aantal ouderwetse kroegen en het aantal restaurants nam vorig jaar licht af. Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants, die tijdens de maatregelen vorig jaar gewoon open mochten blijven, groeide afgelopen jaar met bijna zeven procent juist flink. 

Op onderstaande kaart zie je per gemeente is het absolute aantal horecazaken* op twee momenten: eind 2019 en eind 2020. Door deze cijfers tegen elkaar af te zetten is de procentuele ontwikkeling tussen deze twee aantallen berekend. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.


*Onder horecazaken vallen in dit geval restaurants, bars/cafés, fastfoodzaken (snackbars, shoarmazaken en andere fastserviceconcepten zoals pasta to go), koffietenten, lunchrooms en broodjeszaken, afhaal- en bezorgrestaurants en ijssalons. Het gaat daarbij om fysieke eet- en drinklocaties: cateraars tellen in deze cijfers niet mee. Ho(s)tels zijn niet meegenomen. Datlinq heeft een eigen database waar naar eigen zeggen alle horeca-outlets (cafés, hotels, restaurants, snackbars e.d.) in Europa in worden bijgehouden. De brongegevens zijn afkomstig uit die databank.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie