Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Aart Aalbers

Examens maandag van start, met extra tijd, extra herkansing en de optie om één vak te laten vallen

16 mei 2021 om 11:00 Onderwijs

EDE Maandag beginnen de eindexamenleerlingen in heel Nederland met het maken van hun examens. Wegens corona gaat dit iets anders dan normaal. De examens worden verdeeld over een langere periode, leerlingen krijgen een extra herkansing en ze mogen één vak niet laten meetellen voor de einduitslag.

Vorig jaar werd er helemaal geen examen afgenomen, waardoor leerlingen ineens te horen kregen dat ze geslaagd of gezakt waren. Zonder examenstress, zonder feestjes, stunt of examenreis. Dit jaar kan er meer, maar helemaal normaal is het examen nog niet. Het LAKS (Landelijke Actie Komitee Scholieren) en de VO(Voortgezet Onderwijs)-raad lieten de minister in januari al weten dat er afspraken gemaakt moesten worden. 

ONHOUDBAAR Door de coronamaatregelen van het afgelopen schooljaar hebben veel scholieren zich niet goed kunnen voorbereiden op de examens. Als het examen gewoon afgenomen zou worden als andere jaren, voorzagen LAKS en de VO-raad dat er veel leerlingen zouden zakken. Ze noemden de examens zoals deze in januari nog gepland stonden ‘onhoudbaar’. 

Door de examens te verspreiden, hebben de leerlingen meer tijd om te leren of bijles te nemen

Daarom kwamen er aanpassingen. Ten eerste worden de examens verspreid over een langere periode. Normaal gesproken zijn er twee tijdvakken, één voor de examens en één voor de herexamens. Dit jaar zijn er drie tijdvakken. De examens worden gemaakt in tijdvak 1 en/of 2, die keuze ligt bij de leerlingen. De herexamens worden gemaakt in tijdvak 2 en/of 3. Het eerste tijdvak start maandag en loopt door tot 1 juni. Het tweede tijdvak loopt van 14 juni tot en met 25 juni en het derde tijdvak loopt van 6 tot en met 9 juli. Door de examens te verspreiden, hebben de leerlingen meer tijd om te leren of bijles te nemen. 

EXTRA HERKANSING Een tweede aanpassing is dat leerlingen een vak extra mogen herkansen. Normaal gesproken mag het examen van één vak opnieuw gedaan worden, dit jaar zijn dat er twee. Bovendien mogen de leerlingen na de herkansingen één vak niet mee laten tellen voor de einduitslag. Dit mag echter geen kernvak zijn. Op havo en vwo zijn de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Op het vmbo is alleen Nederlands een kernvak.

Voor leerlingen bieden de regels meer lucht. Van de school en leerkrachten wordt wel weer extra inzet gevraagd. Zij hebben meer nakijkwerk en zitten een langere periode in de examentijd. Uiteraard moeten de scholen ook rekening houden met de 1,5-meter regel. Er moet dus genoeg ruimte zijn op school om de examens af te nemen. 

door Agnes Corbeij

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie