Afbeelding
Pixabay

Schendt de gemeente Ede rechten van inwoners op sociale media?

19 mei 2021 om 17:30 Politiek

EDE Raadslid Jan Willem Nuis (CDA) heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het anoniem volgen van inwoners door de gemeente. ,,Het blijkt dat gemeenten met gebruikmaking van pseudoniem en geheel anoniem inwoners volgen om zicht te krijgen op eventuele ordeproblemen. Dit is wettelijk niet toegestaan.” Hij wil weten of de gemeente Ede ook tot de gemeenten behoort die gebruikmaken van dergelijke anonieme social media-accounts. Als dat zo is, wil hij weten of de gegevens worden opgeslagen. ,,Zo ja, waar, hoe lang en waarom?”

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool heeft aangetoond dat gemeenten meekijken met inwoners op sociale media. Ambtenaren zouden Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten houden om zicht te krijgen op onrust. 

VERBODEN Eén op de zes ondervraagde gemeenten zet nepaccounts in voor online-monitoring en soms gaan ambtenaren met een fake-account privégroepen in. Online speuren onder een nepnaam, het opslaan van persoonlijke gegevens en het binnendringen van besloten groepen is verboden. 

Demissionair minister Ollongren wil over de kwestie in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In de Tweede Kamer zei zij dat er snel een einde moet komen aan overtreding van de wet. 

Nuis stelt vast dat in gemeenten weinig gesproken wordt over wat wel of niet mag, en dat ambtenaren zich vaak niet eens bewust zijn van de wettelijke bepalingen hiervan. ,,Tevens blijkt dat de functionarissen gegevensbescherming weinig betrokken worden bij online-monitoring.” De vraag is in hoeverre dit thema binnen de gemeente met medewerkers besproken wordt en wat de rol is van de leidinggevenden hierin. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie