Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

‘Leg je derde oor te luister’

25 mei 2021 om 16:12 Zakelijk

EDE De basis van de oplossing bij gehoorproblemen is natuurlijk een hoortoestel. Daarmee kunnen we veel uitdagingen oplossen en het gehoor behoorlijk verbeteren. Maar de waarheid gebiedt me te zeggen dat er dan nog situaties zijn waarin gesprekken niet altijd feilloos te volgen zijn. Met name bij de verstaanbaarheid van mensen in grotere groepen en op afstand. Met veel mensen bij elkaar komen mag nu nog niet, maar het komt er weer aan natuurlijk.

Vaak laten mensen het er ‘dan maar bij zitten’. Ik vind dat jammer. Je moet pal staan voor het recht op horen. Er zijn namelijk goede oplossingen voor verstaanbaarheid op afstand.

Heeft u ooit gehoord van een ringleiding? Het wordt bijvoorbeeld in kerken gebruikt. Het stemgeluid van de dominee wordt via een microfoon in verbinding gebracht met een hoortoestel. Een beetje zoals vroeger, toen we speelden met twee blikken en daar dan een touw tussen maakten. Op die manier konden we met elkaar praten. Tegenwoordig zijn de manieren om goed in contact te komen simpeler. Denk hierbij vooral aan de bluetoothfunctie, die net als op iedere telefoon, ook in vrijwel elk hoortoestel zit.

Bluetooth geeft mij als audicien een mogelijkheid tot het creëren van een ‘derde oor’. In een lawaaiige omgeving richt een hoortoestel zich namelijk op degene die spreekt, maar pikt ook ruis en lawaai op. Door een microfoon dicht in de buurt te plaatsen van degene die spreekt en vervolgens die microfoon via bluetooth met het hoortoestel te verbinden, zorgen we ervoor dat de spraakverstaanbaarheid toeneemt.

Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een tafelmicrofoon te gebruiken. Je legt het derde oor letterlijk te luister. Denk hierbij aan een klein rond object van een centimeter of vier doorsnede. Het valt nauwelijks op, maar maakt voor degene met gehoorproblemen wel het verschil. Het verschil tussen een leuke avond met veel persoonlijk contact, of een avond met alleen maar oppervlakkige ‘gesprekken’. Wil je één gesprek, of geen gesprek?

Deze ronde tafelmicrofoon maakt deel uit van, zoals wij het noemen, solo-apparaten. De vorm die ik hierboven bespreek is best kostbaar. Maar een reversmicrofoon, die bij iemand opgespeld kan worden, is een prima alternatief. Voor solo-apparatuur zijn overigens vergoedingsmogelijkheden.

Door het vele thuiswerken ontstaan er tegenwoordig ook problemen bij bijvoorbeeld het videovergaderen. Ook hiervoor kan bluetooth een geweldige optie zijn.

Door het gebruik van dit zogenaamde derde oor brengen we een microfoon naar de spraak toe en verminderen we hinderlijk lawaai. Het op tafel leggen van een kleine microfoon raakt steeds meer geaccepteerd. Schaam je niet. Het is niet meer dan normaal. Ga in grote groepen, zoals bijvoorbeeld op een verjaardag, niet met je ziel onder je arm zitten omdat je de gesprekken niet kunt verstaan. Er is een oplossing!

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie