Huseyin Durmus zet zich niet alleen in voor de Turkse moskee, maar wil voor de hele samenleving in Ede iets betekenen. Zijn inzet resulteerde in een lintje.
Huseyin Durmus zet zich niet alleen in voor de Turkse moskee, maar wil voor de hele samenleving in Ede iets betekenen. Zijn inzet resulteerde in een lintje. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Samenleving heeft vrijwilligers nodig’

15 juni 2021 om 16:06 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Huseyin Durmus
Leeftijd: tussen 55 en 60
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: gewerkt bij Akzo
Vrijwilligerswerk: Bestuur (vz.) moskee en nog veel meer
Organisatie: Turkse Moskee
Quote: ‘Ik vind het belangrijk om iets goeds te doen voor de maatschappij waar ik woon.’

TURKSE MOSKEE Huseyin Durmus zet zich al 20 jaar in als bestuurslid bij de Turkse moskee. Hij begon als secretaris en 12 jaar geleden werd hij voorzitter. Jarenlang heeft hij zich sterk gemaakt voor nieuwbouw van de moskee. Een enorme klus waarvoor veel geregeld moest worden, van vergunningen tot financiën en van de inrichting tot contacten met de buurt, aannemers en de welstandscommissie. Tegenwoordig verzorgt hij samen met anderen rondleidingen in de nieuwe moskee.

RONDLEIDING Door corona waren er in de moskee geen rondleidingen meer. ,,We hopen daar snel weer mee te kunnen beginnen”, vertelt Durmus. ,,Iedereen is welkom. We maken graag een afspraak om het gebouw te laten zien en uitleg te geven over ons geloof en onze cultuur. We ontvangen ook scholen en geven informatie aan studenten.”

DE BUURT De moskee is in de eerste plaats een Godshuis voor moslims, maar het is meer. Het gebouw doet ook dienst als wijkcentrum. Buiten corona zijn er gezamenlijke iftarmaaltijden, waarvoor ook de buren uitgenodigd worden, en bijeenkomsten voor jongeren en vrouwen. Enthousiast vertelt Durmus over de vele commissies en activiteiten van de moskee. Zo is er onder meer een commissie die contact houdt met oudere buurtbewoners.

VOETBAL Durmus vindt dat vrijwilligers en het werk dat zij doen onmisbaar zijn voor de maatschappij. Zelf was hij 25 jaar voetbalscheidsrechter bij de KNVB, maar hij zag om zich heen dat het soms lastig is om vrijwilligers te vinden: ,,Mensen moet ook werken en geld verdienen voor hun gezin. Dan is er soms weinig tijd over voor vrijwilligerswerk.”

LINTJE Als voorzitter van de moskee is Huseyin Durmus lid van verschillende wijkcommissies die zich voor de hele Edese samenleving inzetten. In 2020 ontving hij een lintje voor al zijn vrijwilligerswerk. Hij draagt het met gepaste trots: ,,Het is goed dat vrijwilligers erkenning krijgen. Zij zijn belangrijk voor de samenleving want we hebben elkaar allemaal nodig. Ik wil graag iets goeds doen voor de mensen!”

De volgende keer: Annemarie Jongerius is medewerker in de kringloopwinkel.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie