Afbeelding
Gemeente Ede

Formele stap richting huisvesting asielzoekers en arbeidsmigranten Kop van Deelen

15 juni 2021 om 15:00 Politiek

DEELEN Investeringsmaatschappij Rosewood heeft een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Ede om 200 asielzoekers en 341 arbeidsmigranten te huisvesten op de Kop van Deelen in buurtschap Deelen. Dit is de eerste formele stap in de vergunningprocedure. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het beheerplan besproken. 

Op donderdag 1 juli liggen deze stukken oordeelsvormend voor in de gemeenteraad van Ede voor wensen en bedenkingen.

541 BEWONERS De aanvraag is ingediend voor het huisvesten van 341 arbeidsmigranten (voor een maximale periode van 10 jaar) en maximaal 200 asielzoekers (voor een maximale periode van 5 jaar). In totaal is er ruimte voor 541 bewoners in het buurtschap, dat deels onder de gemeente Ede en deels onder de gemeente Arnhem valt. 

BEHEERPLAN In de stukken behorend bij de aanvraag hebben Rosewood en het COA aangegeven hoe om te gaan met de veiligheid en huisregels op het terrein, het zogenaamde beheerplan. Ook is een onderbouwing meegeleverd voor de ruimtelijke inpasbaarheid van de huisvesting, inclusief de verwachte verkeersbewegingen.

OMWONENDEN Rosewood, het COA en de gemeente Ede zijn de afgelopen weken in gesprek geweest met omwonenden en andere betrokkenen om te onderzoeken wat hun vragen, wensen en zorgen zijn. ,,Hun inbreng is (waar mogelijk) meegenomen in de uitwerking van het definitieve voorstel door Rosewood en het COA”, aldus de gemeente.

PLANNING De planning ziet er volgens de gemeente verder als volgt uit: op 11 juni is de vergunningsaanvraag bij de Gemeente Ede formeel ingediend. Op donderdag 1 en 8 juli praat de gemeenteraad over de plannen van Rosewood en het COA. Op 24 augustus neemt het College van B&W naar verwachting een definitief besluit over de huisvesting.

Als de vergunning verleend wordt, start er een beperkte herinrichting van de gebouwen. Op www.ede.nl/kopvandeelen staat de planning van het traject. Ook staan daar vragen en antwoorden, aangevuld op basis van de bewonersbijeenkomsten op 1, 7 en 8 juni.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie