Marijke van den Top krijgt de winnende foto uit handen van de jury
Marijke van den Top krijgt de winnende foto uit handen van de jury Theo Beumer

Winnaar fotowedstrijd Stadsvarkens bekendgemaakt

20 juni 2021 om 11:30 Maatschappelijk

EDE Richard van den Top uit Ede is de winnaar geworden van de fotowedstrijd die de stichting Stadsvarkens uitschreef in verband met het 5-jarig bestaan van de stichting. ,,Zijn foto heeft fotografische kwaliteiten, de foto heeft herkenbare elementen uit de leefomgeving in het Veldhuizerbos en het voer van de varkens - groenten in plaats van industriële brokken - is zichtbaar”, was het oordeel van de jury, bestaande uit Wim Vaesen van de stichting Smaakstad Ede, Judith Terlingen, vrijwilliger bij de stichting Stadsvarkens en Ted Walker, vakfotograaf uit Ede.

Voordat de jury de ingezonden foto’s ging bekijken, formuleerde zij eerst een aantal beoordelingscriteria, te weten: de herkenbaarheid van het project, het welbevinden van de varkens, de betekenis van de stadsvarkens voor de bezoekers, de bijdrage die de varkens leveren aan de lokale voedselketen en daarmee aan de voedselbewustwording.

MOOI BEELD De foto van Richard van den Top scoorde dus het hoogst op deze punten: ,,Deze foto heeft veel fotografische kwaliteiten. De jury zag een mooie belichting en een mooie symmetrie tussen de twee varkens en de twee elementen in de achtergrond. De zichtbaarheid van het voer dat de varkens voorgeschoteld krijgen, sla en bloemkool, in plaats van industriële brokken, voegt toe aan het thema lokaal voedsel. Al met al een prijswinnende foto die - samen met de eervolle vermeldingen - een mooi beeld geeft van de stadsvarkens van Ede.”

(De tekst gaat door onder de foto.)


De jury was erg te spreken over de winnende foto. Richard van den Top

EERVOLLE VERMELDINGEN Naast de winnaar benoemde de jury nog twee eervolle vermeldingen. Kim Cornelisse was een van de fotografen die vermeld werd. Zij zond drie foto’s in waarbij de band tussen dier en mens mooi naar voren kwam. ,,De jury heeft de vrijheid genomen om drie inzendingen van Kim Cornelisse samen te voegen tot een drieluik, dat overtuigend laat zien wat de waarde van de stadsvarkens is voor de bezoekers van het project. Tezamen tonen de foto’s ook op een overtuigend wijze dat je - als je eenmaal verknocht bent aan de diertjes - blijft terugkomen”, luidde de eervolle vermelding.

Ook Karin Wiegman werd op het podium geplaatst. Zij maakte een foto waarvan jurylid en vrijwilligster Judith Terlingen de tranen van in haar ogen kreeg. ,,Deze foto, ingezonden door Karin Wiegman, geeft - behalve een herkenbare context - aan dat de diertjes echt op je af komen. Natuurlijk omdat ze nieuwsgierig zijn, en als je ze wat beter kent, roepen ze daarmee ook emotie op. Je herkent ze en ze herkennen jou”, was de uitleg van de jury.

,,DIT IS NIET ECHT’’ De kleurwedstrijd  werd gewonnen door Nina en Dina. Helaas kon laatstgenoemde niet aanwezig zijn. Nina, tien jaar oud, was wel bij de prijsuitreiking en kon niet geloven dat ze had gewonnen. ,,Ik moest op school de kleurplaat inkleuren. In eerste instantie had ik zoiets van: moet dat nou? Maar toen ik eenmaal bezig was, vond ik het heel leuk. Wat ik dacht toen ik hoorde dat ik had gewonnen? Ik dacht: dit is niet echt. Dit is complete fantasie en kan niet echt zijn. Ik dacht dat ik droomde. Maar nu is het een beetje gezakt en ben ik er heel blij mee. Ik vind dit plekje ook heel mooi, omdat je veel meer van de varkens kunt zien. En ik mocht dus een van de varkens een naam geven. Hoe ik het varken heb genoemd? Knir, van Knir, Knor en Knar’’, zegt Nina met rode wangen.

BLIJE APPJES Het varken dat Richard een naam mocht geven kreeg een andere dan beoogt. Het was namelijk niet Richard die de prijs in ontvangst kwam nemen, maar zijn echtgenote Marijke. ,,Richard wilde het varken naar mij benoemen, maar ja, hij is er niet. Ik ben er nu, dus ik heb het varken mooi naar hem vernoemd. Hoe het dier heet? Rico’’, zegt ze lachend. De foto van Richard is in de ochtend genomen, toen de zon nog laag stond. ,,We zijn eigenlijk maar een half uurtje bezig geweest’’, vertelt Marijke. ,,Richard fotografeert voor zijn hobby en heeft erg genoten van de opdracht. Ik kreeg net hele blije appjes van hem. Hij stuurde zelfs een trofee. Ik ben blij voor hem. Hij werkt hard, dat hij nu bevestigd wordt in iets dat hem ontspanning geeft, vind ik fijn voor hem’’, aldus Marijke van den Top.

De winnende foto en de twee eervolle vermeldingen samen met de trotse makers en de jury
Kim Cornelisse was een van de fotografen die vermeld werd. Zij zond drie foto’s in waarbij de band tussen dier en mens mooi naar voren kwam.
Ook Karin Wiegman werd op het podium geplaatst. Zij maakte een foto waarvan jurylid en vrijwilligster Judith Terlingen de tranen van in haar ogen kreeg.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie