Afbeelding
Politie Ede

Hoe vaak werd in Ede een pand gesloten na de vondst van drugs?

21 juni 2021 om 16:00 Politiek

EDE Hoe vaak is op grond van de Wet Damocles (vondst van drugs) in Ede een woning of bedrijfspand gesloten? Dat wil het raadslid Stephan Neijenhuis (D66) van het college weten. De burgemeester is wettelijk bevoegd te bepalen dat de toegang tot een woning of bedrijfspand wordt ontzegd voor bepaalde tijd of, in het uiterste geval, het pand onteigend kan worden. Dat gebeurt wanneer verboden middelen op grond van de Opiumwet zijn aangetroffen.

Neijenhuis ontvangt veel signalen uit andere gemeenten dat woningsluitingen op grond van deze wet tot schrijnende situaties kunnen leiden. Zo zou in Bergeijk een man met autisme door het bezit van één wietplant op straat zijn gezet. De ombudsmannen van de drie grootste steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waarschuwen dat het probleem breder speelt. Gezinnen met kinderen zouden uit huis zijn geplaatst omdat de ex drugs in het huis had verstopt. ,,Naar aanleiding van de bestuurlijke maatregel kan de woningcorporatie daarnaast het huurcontract ontbinden en de persoon op een zwarte lijst zetten waardoor het gezin in kwestie nog moeilijker een dak boven het hoofd kan vinden.”

Iemand die de wet overtreedt verdient volgens Neijenhuis straf, maar hij stelt dat de rechter de straf moet uitvaardigen en niet de gemeente. ,,Bij het strafrecht geldt immers dat iemand onschuldig is tenzij het tegendeel is bewezen. Bij bestuursrechtelijke maatregelen moet iemand echter aantonen onschuldig te zijn. Daarom dienen bestuursrechtelijke maatregelen alleen ingezet te worden in het uiterste geval wanneer de openbare orde in het geding is en niet als straf. Bovendien is het ontbreken van huisvesting in veel gevallen een disproportionele straf tegen drugsovertredingen, die recidive eerder in de hand werkt dan voorkomt.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie