,,Pappen en nathouden, die tijd is voorbij.''
,,Pappen en nathouden, die tijd is voorbij.'' Ted Walker Fotografie
Column

Een luider CDA-geluid

23 juni 2021 om 13:01 Opinie

EDE Binnenkort is er weer een extra landelijk CDA-congres. Vanwege Pieter Omtzigt. In 2010 was ik bij een ander extra CDA-congres. Bijna 70 procent van de CDA’ers stemde ermee in om afhankelijk te zijn van de PVV. Voorman Verhagen was binnen twee jaar verdwenen. Rechtse roeptoeter Henk Bleker dwaalde onlangs af naar Forum voor Democratie. Blekers populistische ingrepen op het natuurbeleid van toen hebben nu nog gevolgen voor boer en bouw.

In 1998 werd ik lid van het CDA, waar ik ook wat dingetjes voor deed, zoals een website maken en online campagne voeren. Ik was en ben nog steeds overtuigd van de onderbouwing en het verhaal van de christendemocratie. Uiteindelijk zei ik in 2016 mijn lidmaatschap van het CDA op. Wat er in 2010 was gebeurd, was niet meer goed gekomen.

EENLING Ik zag mezelf als een eenling die opzegde. Maar toen waren er 100.000 leden, nu nog maar 37.000. Ondertussen ken ik mensen en zij ook weer anderen, die CDA’er waren en nu niet meer. Niet vanwege vergrijzing, maar vanwege verarming. De buitenkant werd belangrijker dan de binnenkant. Een nieuwe lijsttrekker laat bijvoorbeeld het campagneteam vervangen door ‘eigen’ mensen. Dat helpt niet. Natuurlijk niet. Het CDA wil luid klinken, maar vergeet ondertussen de wijn. Het vat is leeg en klinkt enkel nog hard.

VULLEN Zonder inhoud spreek je niemand aan. Er is vraag naar christendemocratische waarden. Rentmeesterschap, solidariteit, verantwoordelijkheid op het juiste niveau leggen, rechtvaardig handelen. Vanuit deze waarden kun je politiek bedrijven, maar alleen als je ze altijd met je meedraagt.

EDE Het CDA in Ede wil een luider CDA-geluid, omdat ze zo ‘enorm veel hebben bereikt’ (lijstje graag). Daarom wil het de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ingaan met aansprekende Edenaren die verbinder en teamspeler zijn. O ja, en als het kan ook ‘sympathie voor het CDA-gedachtegoed’ hebben. Sympathie, wat is dat? Zou het CDA Ede nieuwe Pieter Omtzigt’en zoeken of zijn een paar goede controleurs niet gewenst? CDA Ede houdt het misschien liever bij gemoedelijk besturen. Maar welke partij in Ede brengt dan wel inhoud? We kunnen niet blijven doorgaan met het strooien van schelpen op de hei. Dat heet pappen en nathouden. Klimaat en milieu vragen om duidelijke keuzes. Dat mag best luider klinken.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie