Afbeelding
Henny Jansen

Fotoquiz EdeStad.nl: ‘Hoe goed ken jij Ede?’ (58)

30 juni 2021 om 10:00 Overig

EDE Lang niet alle uithoekjes van de gemeente Ede zijn bekend. Hoe goed kennen inwoners hun huidige leefomgeving of die uit de geschiedenis?

Wat is er op bijgaande afbeelding te zien en waar is de foto genomen?

Mail uw oplossing voor maandag 5 juli 10.00 uur naar Ede.Stad@bdu.nl onder vermelding van ‘Fotoquiz 58’, telefoonnummer en woonplaats en maak kans op twee vouchers van Puro Gelato & Caffè , Maanderpoort 29, Ede.

Oplossing fotoquiz 57: Lunteren, Immenweg: gedenksteen verraden wapendropping 1945.

Winnaar: Sonja Duijzer, Ede.             

LEZERS MAILDEN OOK:

Rein Nijhof (Ede): hierbij mijn antwoord: Deze herinnerings-/gedenksteen is ivm de dropping die nacht van 8 op 9 maart 1945 door een geallieerd vliegtuig van militair oorlogsmateriaal in de omgeving van de Immenweg te Lunteren (op een terrein bekend als “De Keuenklep”). Helaas werd deze dropping verraden aan de S.D. door enkele landwachters zodat het materiaal in handen van de Duitsers viel en het, zoals op de steen vermeld, aan 17 verzetsmensen het leven kostte.

Jaap Scheepstra: volgens mij hebben we hier het monument van de mislukte wapendropping De Keuenklep, die plaatsvond in de nacht van 8 op 9 maart 1945 en die 17 Edese verzetsstrijders het leven heeft gekost. Het bevindt zich aan de Immenweg tussen Lunteren en Wekerom.

A. van de Haar (Harskamp): de steen op de foto in Ede Stad van 23 juni ligt aan de Immenweg, naast het ‘Keuenklep’bankje!

Bauke Zeilstra: de steen herinnert aan de fatale wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945. Deze wapendropping heeft zeventien mensen van het verzet uit Ede, Lunteren en Bennekom het leven gekost. De steen is een initiatief van Gerard Gijsbertsen in samenwerking met de gemeente Ede. De locatie van de zwerfsteen is in de berm langs de Immenweg ter hoogte van het bankje van de Keuenklep.

Henk Kranenburg (Ede): dit is een zwerfsteen en ligt bij het landgoed Wekeromse zand aan de Immenweg bij Wekerom. Deze steen is een herinnering aan de fatale wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945, welke aan 17 mensen van het verzet het leven kostte.

Eveline Suijker: we zien een zwerfsteen met een gedicht van Ben Verduijn aan de Immenweg in Lunteren. Ter nagedachtenis aan zijn vader. 





Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie