Waarom een windmolen aan de Dwarsweg?

24 juni 2021 om 16:06 Lokaal Deel je nieuws

Het is toch schandalig dat de gemeente Ede, qua oppervlakte één van de grootste gemeentes van Nederland, bij het zoeken naar geschikte locaties voor het plaatsen van windmolens, komt met een locatie op 350 meter van een grote woonwijk en vervolgens beweert dat locaties gekozen zijn die zo min mogelijk overlast bezorgen. Dat mag dan wellicht gelden voor 99% van de inwoners van de gemeente Ede, maar toch zeker niet voor die 1% die toevallig in het westelijk deel van de wijk Veldhuizen woont. Daar moet toch een betere locatie voor te vinden zijn.

Met zo’n denkmethode zou een gemeente als Veenendaal ook voldoende locaties voor de plaatsing van windmolens kunnen aanwijzen, maar daar heeft het gemeentebestuur tenminste het fatsoen en het besef dat je dat je bewoners niet kunt aandoen. Om die reden zien zij af van plaatsing van windmolens op haar grondgebied.

Bovendien is het opmerkelijk dat uit de verkenningen blijkt dat de windmolen, volgens de geldende regels, niet op de locatie achter het gebouw van de Scouting aan de Dwarsweg geplaatst mag worden omdat binnen de minimale norm van 300 meter rondom de windmolen, op het terrein van het Waterschap, enkele bewoonde woonhuizen staan. De gemeente lijkt die belemmering te willen omzeilen door de windmolen zogenaamd op het terrein van het Waterschap te plaatsen omdat de belemmering niet voor gebouwen op het eigen terrein geldt. De gekozen locatie achter het Scouting-gebouw is echter eigendom van de gemeente Ede en zal dus even moeten worden doorverkocht aan het Waterschap om de truc te laten werken. Dit alles ten koste van het wooncomfort en de veiligheid van de bewoners van die woningen.

Het is te hopen dat het gemeentebestuur haar dwaling inziet en afziet van haar voorstel tot plaatsing van een windmolen aan de Dwarsweg.

Ede “Natuurlijk” maar dan wel graag voor ALLE inwoners. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie