Het Edese gemeentehuis
Het Edese gemeentehuis Marie-José Eberson

D66 Ede: ‘Komende formatiebesprekingen in alle openbaarheid’

24 juni 2021 om 20:45 Politiek

EDE Een nieuwe bestuurscultuur in de politiek. Het speelt niet alleen in Den Haag, maar ook lokaal. Bij bespreking van de Perspectiefnota heeft D66 aangekondigd een motie in te dienen waarin de partij zich uitspreekt om de komende formatiebesprekingen in alle openbaarheid te voeren. Hiermee hebben ze in Wageningen al geruime tijd ervaring opgedaan, en dat geldt ook voor de Utrechts Heuvelrug en Veenendaal. 

Door Gerard van Wijk

Na verkiezingen wordt een coalitie gevormd en dan worden er compromissen gesloten. D66 denkt dat inwoners daar wel begrip voor op kunnen brengen, maar dan wel als dat transparant en eerlijk gebeurt. ,,Met een duidelijke keuze welke prioriteiten de partijen leggen  de verkiezingen.”

STIP Met de Perspectiefnota 2022-2025, en een herstelagenda corona, wil het college een ‘stip op de horizon’ zetten waar Ede de komende vier jaar naar toe gaat werken. Donderdag 8 juli volgt de tweede termijn, dan worden ook moties en amendementen behandeld. 

Wethouder Leon Meijer stelt vast dat Ede een gemeente is die in groei ,,die een schaalsprong´ maakt. Ede is behoorlijk gegroeid en deze groei zal versneld doorzetten. Dertig jaar geleden had de gemeente 93.400 inwoners, op dit moment 117.000 en in 2030 naar verwachting 124.950. Dat gaat samen met een grote ruimtelijke opgave. ,,Onze gemeente is één van de hardst groeiende gemeenten van Gelderland. Om aan de woningvraag te voldoen is het nodig de komende 20 jaar 10.000 tot 15.000 woningen te bouwen. De groei vraagt ook dat mobiliteit, werkgelegenheid en het voorzieningenniveau meegroeien.”

PROMINENTER Er zijn ook andere urgente opgaven, op het gebied van energie, natuur, landbouw en het sociaal domein. Al met al ,,een flinke uitdaging, maar er liggen ook kansen.” De rol van Ede in de regio en in het landelijk speelveld wordt prominenter. ,,We nemen de positie in die hoort bij een gemeente van onze omvang, met de opgaven waar wij voor staan en onze ambities”, aldus de wethouder. Dat vraagt een andere manier van werken van de gemeentelijke organisatie. Het is voor de gemeenten een onzekere tijd. ,,Naast dat de economische gevolgen van corona beperkt te overzien zijn, zorgt ook de trage kabinetsformatie voor onzekerheid. Totdat er een nieuw kabinet is gevormd, blijft voor gemeenten onduidelijk hoe de financiële uitkeringen vanuit het Rijk zich gaan ontwikkelen.”

Per saldo wordt voorgesteld om gemiddeld ongeveer drie miljoen euro te investeren. Hiermee wordt volgens de wethouder een goede basis behouden en wordt gezorgd voor continuïteit waar nodig. Het meerjarenperspectief is weliswaar nu negatief, maar verwacht wordt dat dit ten positieve verandert als gevolg van keuzes van een nieuw kabinet. 

FACILITERENDE ROL Het baart de SGP zorgen dat er sprake is van incidentele ruimte en structurele krapte, met name voor de lange termijn. Wat de herstelagenda corona betreft wil de partij niet alleen het dorp Ede stimuleren door het bevorderen van de levendigheid en het organiseren van evenementen, maar ook de andere kernen. ,,Laat initiatieven komen vanuit de ondernemers en inwoners zelf en laten we als gemeente een faciliterende rol nemen.” Het afschalen van het beheer openbare ruimte in heel de gemeente Ede heeft volgens de SGP geen goed gedaan aan de kwaliteit van de buitenruimte. Onderhoud van wegen blijft achter.

De ChristenUnie is blij met het zorgvuldig uitgebalanceerde beleid dat Ede voert. ,,Kinderen moeten de ruimte hebben om buiten te spelen, in iedere wijk in Ede moet daar een plek voor zijn. Het moet niet afhangen van bewoners die daarvoor handtekeningen en Ede Doet-bonnen verzamelen, of juist tegen gehouden worden door enkele bewoners die een speelplek niet willen.” Er wordt aandacht gevraagd voor passende woonruimte voor verschillende doelgroepen. ,,Binnen het armoedebeleid is een bijdrage mogelijk voor diplomazwemmen. Nu voor kinderen van 7 en 8 jaar. We overwegen een motie om deze leeftijd op te rekken en er vanaf 6 jaar van te maken, zodat oudere meer ruimte hebben te kiezen voor een leeftijd die bij hun kind en situatie past.”

NATUURBEHOEFTE D66 pleit voor een nieuw onderkomen voor de Edese modelspoorvereniging Promospoor. ,,Tijdens de coronacrisis hebben veel Edenaren modelspoor ontdekt of herontdekt als hobby. Zou het niet mooi zijn als een leegstaand pand in het centrum hiervoor zou kunnen dienen en zo ook extra activiteit in het centrum kunnen creëren?” De toenemende druk op de natuur leidt tot incidenten, zoals opgejaagd wild, vervelende situaties tussen mountainbikers en wandelaars of algemene drukte. ,,Is het geen goed idee om een breed onderzoek uit te voeren naar de behoefte aan natuur onder de Edese inwoners en de benodigde capaciteit en maatregelen om daar aan te kunnen voldoen? De druk begint nu vaak echt te groot te worden.”

Het CDA stelt vast dat het mooi is dat de Perspectiefnota begint met een schaalsprong. ,,We worden groter. Daarbij wordt de vraag naar ruimte steeds nijpender. Is dit dan ook het moment om een sprong in de lucht te maken en te gaan voor een hoogbouwvisie?” Het initiatief buurtgezinnen zou een opnamestop hebben. ,,Bij dit initiatief krijgen gezinnen die hulp kunnen gebruiken, hulp van steungezinnen.” Het zou een te groot succes zijn, elke koppeling van vraaggezin aan steungezin kost de gemeente geld. Naar idee van de christendemocraten zou dit initiatief verder moeten worden uitgerold. Net als bij woningen is er een forse vraag naar bedrijventerreinen. ,,Hoe staat het met de vorderingen hierin?” 

KEUZES Burgerbelangen vindt de ,,jaarlijkse voorleessessie” (algemene beschouwingen) een beetje saai. De partij vreest dat na de komende raadsverkiezingen, maart volgend jaar, veel bij het oude blijft. Hoogstens verandert er wat in de positie van GroenLinks, nu een coalitiepartij. De grootste meevaller is het landelijk beleid, daar heeft de gemeente verder weinig aan gedaan of kunnen doen. Er staat een grote druk op de woningmarkt. ,,Politiek draait om het maken van keuzes. Wanneer je door Veldhuizen rijdt zie je dat het met het groenonderhoud verschrikkelijk is gesteld. Daar kunnen we wat aan doen in plaats van nog meer geld aan duurzaamheid uit te geven. Dat geldt ook voor de tunnel, voor Ede-Zuid belangrijk.” De partij zou willen dat de directie van corporatie Woonstede opstapt. ,,Er is geen visie, ze denken alleen aan sloop om er nog meer woningen weg te kunnen zetten.” 

MONITORING GemeenteBelangen vraagt of de gemeente niet te veel aan het monitoren is. ,,Wij monitoren de drukte in Ede centrum, wij monitoren de bezoekersdruk voor zowel dorpscentra als de natuur. Op welke manier wordt er gemonitord en welke tijdlijn zit hier aan vast?” De aanvraagtijd voor een evenement of activiteit vindt de partij te lang: 8 weken voor kleine evenementen en 12 weken voor grote. Dat moet sneller en soepeler. Verplaatsing van de bibliotheek in Bennekom naar het centrum wil de partij gerealiseerd zien, evenals de toplaag van drie kunstgrasvelden. ,,Want sport is verbindend en daar moeten wij als gemeente in blijven investeren.”  Alle zwembaden in Ede zouden dezelfde prijs voor vooral kinderen moeten hanteren. Er is nu een verschil van twee euro. Versnelling van woningbouw kan de partij niet snel genoeg gaan.

Durf is volgens de PvdA nodig om lokaal een steentje bij te dragen aan de oplossing van de coronacrisis. ,,Durf om te investeren in mensen en in verandering. Durf om te investeren in de toekomst, in woningen en in duurzaamheid. Durf om te investeren in jeugd.” De Perspectiefnota wordt een mager stuk genoemd. ,,Het leest goed weg, maar heel veel nieuw beleid vinden we er niet in. Het lijkt of dit college klaar is met regeren en de rit alleen nog uitzit.” Om de doelstellingen voor nieuwe woningen te behalen moet er wel wat gebeuren. ,,Het woningtekort is groot en loopt alleen maar op, met als gevolg: geen betaalbare starterswoningen en geen woningen voor ouderen om naar door te stromen. Dit heeft gevolgen voor onze kinderen en kleinkinderen. Zij kunnen straks niet meer in hun eigen dorp wonen. Dat is ongewenst.” De partij vraagt aandacht voor de Voedselbank, die structureel zou moeten worden ondersteund. 

KRACHTIG VOORWAARTS De effecten van de coronacrisis zullen volgens de VVD nog lang voelbaar zijn. De partij is dan ook blij met de aangeboden herstelagenda ,,waar we, grotendeels met geld van het Rijk, stappen gaan maken om weer krachtig voorwaarts te gaan. Het is goed om te zien dat we onze zaakjes financieel goed op orde lijken te hebben. Een reserve ruim boven de afgesproken bodem, middelen om knelpunten op te lossen, een reserve cofinanciering waarmee we actief extra geld kunnen aantrekken en ruimte om onze ambities waar te maken.” Wel dient zuinig met het geld te worden omgegaan, het is immers belastinggeld dat inwoners en ondernemers hebben betaald. Als er geld over is zou dat ,,dan niet gewoon eens teruggeven kunnen worden?” 

GroenLinks gaat voor een gezond, groen en toekomstbestendig Ede. ,,En daar zijn we gelukkig al een flink eind mee op weg.” In het sociaal domein gaat het boven verwachting goed. Op het gebied van klimaat moeten er stevige maatregelen worden genomen. ,,Voor onze fractie heeft dit hoge prioriteit.” Dat een nieuwe wijk als de Enka niet klimaatbestendig is, wordt een gemiste kans genoemd. ,,Hoe voorkomen we dit in de toekomst?” De partij heeft er vertrouwen in dat de doelen voor schone energieopwekking tot 2030 worden gehaald. Er zijn grote zorgen over de fietsinfrastructuur, een groot deel van het Fietsplan zou wegbezuinigd zijn. 

INCLUSIE Fractie Wijnsouw beperkt zich tot één onderwerp: inclusie. (Inclusie gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. Een samenleving waar iedereen kan meedoen, GvW,,Wat gaan we doen met inclusie bij de maatschappelijke voorzieningen, bij de preventieve ondersteuning, bij de individuele ondersteuning, bij de economie en mobiliteit en bij de ruimtelijke ontwikkeling. Hoe zit het met de veiligheid, hebben we oog op de kwaliteit leefomgeving ten behoeve van inclusie en hoe gaan we inclusie in onze organisatie inbedden?” Het woord inclusie heeft de fractie niet terug kunnen vinden in de Perspectiefnota. ,,Dit college heeft een wethouder inclusie, maar wat is de koers voor de komende jaren en hoeveel gaat dat in grote lijnen kosten?”    

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie