De Emmalaan in Ede
De Emmalaan in Ede Google Streetview

Raad op de bres voor bewoners Emmalaan

26 juni 2021 om 14:22 Verkeer en vervoer

Door Gerard van Wijk

EDE Al langere tijd trekken bewoners van de Emmalaan bij de gemeente aan de bel over de onveilige verkeerssituatie in hun straat. Deze wordt door veel automobilisten namelijk beschouwd als een ideale plek om het gaspedaal in te trappen. Snelheden tot zeker 90 kilometer per uur worden gesignaleerd, waar 50 is toegestaan. 

Een werkgroep van bewoners ging aan de slag en er werd een petitie aan de verantwoordelijke wethouder aangeboden. Nu is de gemeenteraad ook in de bres gesprongen voor de bewoners. Maar liefst twee moties zijn er ingediend, die woensdag in het oordeelvormende gedeelte van de raadsvergadering aan de orde komen.

VERBETERING De ene motie is van fractie WijnsouwEdeNu, D66, DKE, GroenLinks, PvdA en Burgerbelangen. Geconstateerd wordt dat volgens het verkeersmodel van de gemeente de verkeersveiligheid de komende jaren nog zal verslechteren. Het is volgens de indieners van de motie dringend gewenst en over enkele jaren noodzakelijk om verbeteringen aan te brengen voor de verkeersveiligheid op de Emmalaan. ,,De verkeersveiligheid voor de Emmalaan kan niet alleen verbeterd worden door maatregelen in de Emmalaan te treffen, maar ook in omliggende wegen.” 

Op korte termijn zou een extra oversteekvoorziening met minimaal een zebrapad ten westen van de Nassaulaan aangebracht kunnen worden. Met het openbaar ministerie en de politie dient overleg te zijn om op korte termijn de flitspaal terug te plaatsen. Verder zou na oplevering van de Parklaan en de tunnel onder de Emmalaan binnen een half jaar de verkeersbewegingen op de Emmalaan nader moeten worden bekeken.

LANGZAAM-VERKEERTUNNEL De andere motie, van VVD, GroenLinks, D66 en GemeenteBelangen, stelt dat er ondanks alle verzoeken van de bewoners tot nu toe geen maatregelen zijn genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Geconstateerd wordt dat er een langzaam-verkeertunnel aan de Oude Bennekomseweg wordt aangelegd onder de Emmalaan door, waar begonnen is met de bouw van het nieuwe station en de aanleg van de nieuwe Parklaan. 

De veranderende verkeersbewegingen kunnen gevolgen hebben voor de Emmalaan. Er zouden volgens de indieners maatregelen genomen kunnen worden die op korte termijn effecten sorteren. Het college wordt verzocht ,,niet te wachten met de aanleg van een zebrapad tot de aanleg van de langzaam-verkeertunnel onder de Emmalaan, maar in het najaar in overleg met  de bewoners een veilige locatie aan te wijzen voor een zebrapad waarbij de verkeersveiligheid vergroot wordt.”  

SNELHEIDSCAMERA Ook in deze motie moet het openbaar ministerie worden verzocht om een snelheidscamera te plaatsen. Per direct zou een elektronisch snelheidssignaleringsbord (smiley) kunnen worden geplaatst. Tevens moeten er goede afspraken met de bewoners worden gemaakt over beperkte hinder tijdens de toekomstige bouwprojecten rondom het stationsgebied.

  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie