Henk Klarenbeek, Chris Versteegen, Wijnand Voskuil en Johan de Haas zijn trots op hun 40-jarig speldje.
Henk Klarenbeek, Chris Versteegen, Wijnand Voskuil en Johan de Haas zijn trots op hun 40-jarig speldje. Eip Janssen

Feestelijke huldiging jubilarissen bij DES Lunteren

26 juni 2021 om 23:14 Overig

LUNTEREN Damclub DES Lunteren zette vrijdagavond vier trouwe leden in het zonnetje. Henk Klarenbeek, Wijnand Voskuil, Chris Versteegen en Johan de Haas werden namens de KNDB door voorzitter Frans de Jonge verblijd met een speld. Het kwartet was veertig of meer jaren lid van de landelijke dambond.

Eip Janssen

DES Lunteren voorzitter Jaap Heij had een mooie openingsspeech in petto voor de jubilarissen: ‘Henk Klarenbeek en Wijnand Voskuil zijn gewaardeerde verenigingsmensen en op een goede manier fanatiek. Niet alleen als dammer maar ook als er werk verzet moet worden. Chris Versteegen en Johan de Haas hebben de meeste jaren van de veertig doorgebracht bij de inmiddels opgeheven damclub BDV (Bennekom). Zij werden enige jaren geleden lid bij DES Lunteren en voor zover ik kan zien voelen zij zich hier thuis.” Het jubileumspeldje kwam voor de laatste twee niet zonder slag of stoot tot stand. ,,De KNDB dacht dat zij pas twee jaar lid waren. Na de overstap van BDV naar DES Lunteren waren die jaren niet meegeteld. ,,Ik heb het er niet bij laten zitten en mede dankzij de medewerking van de bondvoorzitter Frans de Jonge kwam het toch nog goed.”

LUDIEK De bondspreses kon er achteraf wel om lachen. ,,Dit is omissie in onze ledenadministratie waar we aan moeten werken. Waarom ik de bondsspeldjes zelf kwam uitreiken? Ik ben van mening dat een bondsvoorzitter feeling moet houden met zijn achterban. Daarnaast staat DES Lunteren en Jaap Heij in het bijzonder bij mij bekend als een dampromotor pur sang. Dan doe je graag wat extra’s”, lacht De Jonge.

Op ludieke wijze stond de bondspreses stil bij de jubilarissen. 

,,Henk Klarenbeek is een topper in de Nederlandse damwereld. Op zijn tiende begonnen liet hij al snel zien over damtalent te beschikken. Als ik bij kampioenschappen etc. stilsta is het zo zaterdag. Dat sla ik dus maar deels over. De mooiste prestatie was twee jaar geleden toen Henk (Klarenbeek, red.) een tweede plaats behaalde in de strijd om het Nederlands snel damkampioenschap. Als ik afsluit met de opmerking dat deze echte Lunterse dammer een lid is waar DES Lunteren trots op kan zijn, zeg ik niets te veel.”

Wijnand Voskuil is ook in 1980 begonnen met dammen. ,,Een boerenjongen uit het Nederwoud. Een nuchter iemand met een gezonde dosis inzet tijdens het beoefenen van de damsport. Hij was een van de talenten ontdekt door voormalig voorzitter Jan Crum Sr. Is ook actief als klusjesman en schilder van de club. Wijnand zorgde voor de mooie aluminium kozijnen en maakte de muurschildering (D.E.S. 1959) in het clubhuis De Schuifeldam opnieuw.” 

Chris Versteegen damde ruim 39-jaar in Bennekom en bekleedde daar lang een bestuursfunctie als secretaris. Twee jaar geleden aangesloten bij DES Lunteren en promoveerde gelijk met het vierde team naar de landelijke eerste klasse. Een actieve dammer en liefhebber van het mooie damspel. Versteegen volgt al heel lang de damtrainingen die Johan Krajenbrink verzorgd in dit mooie clubhuis.” 

De laatste die een blijk van waardering ten deel viel was voormalig BDV-speler en nu DES Lunteren lid Johan de Haas. ,,Je bent een rustige nooit opvallend lid bij de damclubs geweest heb ik vernomen. Maar je beoefent de damsport met veel plezier. Misschien is dat wel je grootste kracht”, besluit de preses.


De partners worden ook in de bloemen gezet. - Eip Janssen

BLOEMEN De partners van de vier jubilarissen werden daarna door Jaap heij eveneens in het zonnetje gezet. Henk Klarenbeek dankte Des Lunteren en in het bijzonder Jaap Heij dat zij aan dit jubileum hadden gedacht. ,,In coronatijd, waarbij te lang niet meer mocht worden gedamd was ik het zelf bijna vergeten. Maar jullie niet. Dat tekent de instelling van deze club.” Daar sloot clubgenoot Wijnand Voskuil zich graag bij aan. ,,De hele familie Voskuil damt graag. Ik blijf zelf het liefst bescheiden op de achtergrond. Nee, een bestuursfunctie lijkt mij niets. Maar de handen uit de mouw steken voor DES doe ik graag.” Chris Versteegen gaf aan dat na het opheffen van BDV (Bennekom) de overstapt naar DES Lunteren voor hem een logische was. ,,Dammen is natuurlijk het belangrijkste. En dat doe ik met plezier in Lunteren. Maar wat ik vooral waardeer is de familiare sfeer binnen de club. Er is oog voor elkaar. De derde helft sla ik nooit over. Nee, hoewel ik het bij BDV uitstekend naar mijn zin had, betreur ik de overstap geen moment.”

‘Trouw wordt beloond in damsport’

,,Eigenlijk had het eerbetoon vorig jaar al moeten plaatsvinden. Toen was het voor de vier dammers namelijk precies 40 - jaar geleden dat zij de damsport omarmden. Maar de corona maatregelen verhinderden een eerdere huldiging. Jullie zien dat bij DES Lunteren van uitstel geen afstel komt”, hield Heij zijn gehoor voor.

OPKNAPBEURT Alvorens de aanwezigen de damstenen weer ter hand namen werden nog enkele zaken doorgenomen. ,,Zoals het er nu voor staat wordt medio september 2021 de landelijke competitie hervat. Er gaat toch niets boven fysiek dammen”, aldus De Jonge. Jaap Heij wilde daar graag bij aansluiten. ,,Het clubgebouw De Schuifeldam is behoorlijk gerenoveerd. Daar hebben een aantal leden vele uren in gestoken. Het clubgebouw is volledig coronaproof. Dammen, indien nog op afstand, is mogelijk gemaakt door een andere inrichting van de speelzaal. De historie is volledig terug op de wanden. Kijk zelf of je bekenden terugziet op de foto’s die zijn opgehangen. De renovatie is zoals gezegd door vele vrijwilligers mogelijk gemaakt. Zonder ook maar iemand te kort te doen wil ik daaraan toevoegen dat Marinus Willemsen daarin een belangrijke rol heeft gespeeld. Ik weet dat hij liever op de achtergrond blijft, maar wil het toch gezegd hebben”, sluit de DES Lunteren voorzitter tevreden af.

En zoals het hoort staan de leden daarna te trappelen om de damborden te benutten waarvoor zij dienen. Er wordt nog menig spelletje gespeeld. De score is soms ondergeschikt. Het spelplezier komt boven. Maar, en dat mag ook een compliment zijn aan alle aanwezigen, worden de noodzakelijk coronamaatregelen gevolgd. En zo hoort het. De bondsvoorzitter Frans de Jonge ziet het met een tevreden blik aan. ,,Ik maak me over een terugloop bij het ledenbestand van DES Lunteren geen zorgen. De damspirit zit erin. Een voorbeeldclub voor vele verenigingen in den lande”, eindigt hij.

Henk Klarenbeek
Chris Verstegen
Afbeelding
Johan de Haas
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie