Annemarie Jongerius heeft het erg goed naar haar zin als medewerker in de kringloopwinkel van Restore.
Annemarie Jongerius heeft het erg goed naar haar zin als medewerker in de kringloopwinkel van Restore. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Het is leuk en ik steek er iets van op’

29 juni 2021 om 14:15 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Annemarie Jongerius
Leeftijd: 52
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: Vrijwilliger
Vrijwilligerswerk: Allround winkelmedewerker
Organisatie: Kringloopwinkel Restore
Quote: ‘Ik vind het werk in de winkel en het klantencontact ontzettend leuk. Daarnaast is het mooi om te zien hoe mensen blij zijn met goede tweedehands spullen.’

ALLROUND ,,Ik wil graag alles weten over wat er in de winkel te doen is”, zei Annemarie toen ze een jaar geleden als vrijwilliger aan de slag ging bij Restore. En dat gebeurde ook. Ze hielp in het magazijn, ging met een collega spullen prijzen, vulde de winkelvoorraad aan, adviseerde klanten met aankopen in de winkel, stond regelmatig een middagje bij de kledingafdeling en draaide kassa. Tussendoor hield ze samen met haar collega’s ook nog de winkel netjes.

ONDER DE MENSEN ,,Eigenlijk is het allemaal leuk om te doen”, vertelt Annemarie ,,maar het klantencontact vind ik toch wel het leukste. Toen ik vorig jaar thuis was, leek het me op een gegeven moment prettig om weer iets te doen en wat vaker onder de mensen te komen. Ik dacht toen aan vrijwilligerswerk. Maar wat dan precies? Met hulp van Malkander zocht ik naar iets dat bij mij past. Ik heb vroeger in verschillende winkels gestaan en heb dus ervaring als winkelmedewerker. Ik vond het altijd leuk om te doen, vooral het contact met klanten en collega’s.”

RECYCLING ,,Toen ik hier begon had ik eigenlijk niets met recycling. Zelf kwam ik nooit in een kringloopwinkel, en ik stond dan ook versteld van het enorme assortiment. Je hebt er geen idee van hoeveel spullen hier gebracht worden. Mensen schaffen vaak iets nieuws aan terwijl het oude nog in goede staat is. Dan is Restore een prima bestemming. Door mijn inzet hier, kijk ik tegenwoordig met een andere blik naar spullen en denk ik meer na over recyclen. Thuis let ik nu ook op of iets nog opgeknapt kan worden in plaats van het direct te vervangen.”

STANDVASTIG Annemarie staat drie dagdelen in de winkel, ongeveer 12 uur per week. ,,En regelmatig spring ik nog een middagje extra bij” zegt ze. ,,Als het nodig is, dan ben ik flexibel”. Op de vraag wat voor eigenschappen nodig zijn voor dit werk, antwoordt ze: ,,Je moet natuurlijk klantvriendelijk en behulpzaam zijn. Maar een flinke portie geduld is ook wel handig. En soms is het nodig om standvastig te blijven!”

De volgende keer: Vrijwilligers van Bij Bosshardt geven taallessen.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie