Afbeelding
pixabay

Edenaar krijgt cel- en taakstraf voor overval en diefstallen

29 juni 2021 om 13:50 Rechtbank

EDE De rechtbank veroordeelt een 24 jarige man uit Ede voor onder andere een overval op een pizzeria in Ede en meerdere diefstallen. De straf bestaat uit een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, en daarbij een taakstraf van 240 uur. 

De man overviel in 2016 onder bedreiging van een mes en een nep vuurwapen een pizzeria in Ede. Dit deed de man samen met anderen. Bij 1 van de medewerkers werd het mes op de keel gezet en een andere medewerker werd in het gezicht geslagen. Omdat de kluis niet openging, bestond de buit uit een klein bedrag aan contant geld. De politie kwam de man op het spoor na een DNA-match met sporen die afkomstig waren van een muts en een sjaal, die de man achterliet op zijn vluchtroute. Naast deze overval pleegde de man tussen 2018 en 2020 meerdere diefstallen. 

GEEN RESPECT De rechtbank vindt de overval een zeer ernstig feit. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat er gedreigd is door middel van een mes en nep vuurwapen, en dat sprake is geweest van geweld. De man maakte inbreuk op het veiligheidsgevoel van niet alleen de medewerkers van de pizzeria, maar ook van de maatschappij. Daarnaast toonde de man door het plegen van de overval en de diefstallen geen respect tegenover andermans eigendom.

AFWIJKING De strafoplegging wijkt af van de eis van de officier van justitie van 36 maanden. Dit komt omdat de rechtbank minder feiten bewezen verklaart. Daarnaast houdt de rechtbank in het voordeel van verdachte rekening met zijn jonge leeftijd en de omstandigheid dat een deel van de gepleegde misdrijven al oud zijn.

SCHADEVERGOEDING Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan een van de slachtoffers van de overval, vanwege de veroorzaakte psychische schade. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie