Biljart Bond Ede bestaat 25 jaar

30 juni 2021 om 12:14 Sport Deel je nieuws

BBE bestaat dit jaar 25 jaar.

Biljart Bond Ede, afgekort BBE is een zogenaamde “wilde” bond en speelt uitsluitend in horecabedrijven in de gemeente Ede.

Niet aangesloten bij een regionale of landelijke organisatie maar 25 jaar geleden opgericht door een aantal destijds prominente horeca ondernemers uit de gemeente Ede die de slechte horeca avonden aan het begin van de week wat extra invulling te geven en daarbij natuurlijk na het drukke weekend een gezellige sportieve avond te hebben bij collega’s bedrijven.

Met een huishoudelijk reglement dat  begint met “er wordt niet op alle slakken zout gelegd” moet het wel een bijzondere club zijn.

En dat is het ook, er wordt sinds 1996 op de voor de horeca doorgaans rustigere avonden, maandag en dinsdag, jaarlijks een café- competitie en een beker competitie libre gespeeld door spelers en stamgasten van cafés in de Gemeente Ede. De jaarlijkse beker finale en prijsuitreikingen zijn de hoogtepunten van het jaar, ooit begonnen met een barbecue om Jan Mulder bij Mona Lisa, het team zonder biljart dat alle wedstrijden ‘uit’ speelde ook een stukje van de extra omzet te gunnen. In de begin jaren werden na de helft van het seizoen de standen rondgebracht tijdens een tour van de toenmalige wedstrijdsecretaris die de gefaxte wedstrijd uitslagen had verwerkt. Dit kon soms wel 2 avonden duren. 

Om het recreatieve karakter te behouden is een maximaal moyenne van 5 vastgesteld, betere spelers zullen helaas elders moeten gaan spelen. 1 speler heeft in de 25 jarige geschiedenis hierdoor afscheid moeten nemen, terwijl deze regel zijn eigen voorstel was.

Helaas is gedurende de laatste jaren het aantal potentiële speelgelegenheden gedaald door de dure meters die een biljart inneemt, ook is er enige vergrijzing in de biljartsport al spelen er nog veel spelers van het eerste uur hun wekelijkse partijen en ontdekken nog steeds jonge spelers het sportieve spel en de gezelligheid van het avond sport en uitgaan tegelijk.

Uiteraard zijn nieuwe speelgelegenheden welkom en zijn er ook altijd teams die spelers kunnen gebruiken. Dus mocht jou stamkroeg een biljart hebben of heb je interesse om je bij een bestaand team aan te sluiten ben je van harte welkom, besluiten voorzitter Henk Righolt en wedstrijdsecretaris Guus Wijnsouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie