Afbeelding
Henny Jansen

Blauwalgen aangetroffen in de Victoria Vesta-vijver

2 juli 2021 om 14:55 Natuur en milieu

EDE Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de wijk Veldhuizen, in de Victoria Vesta-vijver blauwalgen aangetroffen. De gemeente plaatst hier waarschuwingsborden en heeft de fontein uit laten zetten. Er wordt aangeraden contact met het water te vermijden en geen honden te laten zwemmen in het water.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

VOLKSGEZONDHEID Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

WAARSCHUWINGSBORDEN De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie