Nader onderzoek m.b.t. overlast van windmolens

3 juli 2021 om 22:21 Lokaal Deel je nieuws

Wat een ongelooflijk laf verhaal van wethouder  Ritsema op de gemeentenieuws pagina in de Ede Stad van 16 juni j.l.

Hij prijst wel  enkele met name genoemde inwoners die, in een artikel in de Gelderlander van 10 juni 2021, positief reageren op zijn plannen voor het plaatsen van windmolens in Ede, maar gaat niet in op de bezwaren van inwoners die het vertrouwen in de politiek inmiddels verloren hebben en om die reden maar geen bezwaar meer denken te gaan maken. Terwijl dat nu juist precies de mensen zijn die binnen een straal van 300 meter van de geplande windmolen aan de Dwarsweg wonen, maar die door een administratieve truc  van de gemeente niet als belemmerende woning voor de plaatsing van de windmolen zullen worden aangemerkt. Dat zou een verantwoordelijk politicus toch aan het denken moeten zetten,  maar dat is voor de heer Ritsema blijkbaar teveel moeite. De  tussentijds aangesteld wethouder, woonachtig in Arnhem, heeft geen greintje affiniteit met de Edese bevolking. 

Door hem is gesteld dat locaties zijn gekozen die zo min mogelijk hinder veroorzaken. Maar wanneer daarover  in de directe omgeving door de gemeente 6600 inwoners per brief worden geïnformeerd, betekent dat toch ook dat minstens 6600 inwoners mogelijk hinder van de plaatsing van windmolens kunnen gaan ervaren.

Maar, volgens de wethouder in een artikel van Omroep Gelderland op 10 juni 2021: Door de windmolens als een cluster langs de snelwegen en industrieterreinen te plaatsen, hoopt de gemeente dat zo min mogelijk mensen overlast ondervinden. “Daar heb je al heel wat achtergrondgeluid, daar komen deze molens niet overheen”, licht wethouder Geert Ritsema toe. Alsof windmolens met een tiphoogte van 200 meter voor de omwonenden alleen maar een beetje ruis veroorzaken.

Dat er twijfels zijn over de invloed op de gezondheid, en niet alleen door Windmolen-Wappies moge blijken uit de gezamenlijke motie van SP en VVD in de 2e kamer die op 15 juni 2021 is ingediend en aangenomen om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de effecten van verschillende afstandsnormen op de gezondheid en leefkwaliteit van omwonenden.

De Raad van State heeft op 30 juni 2021 bepaald dat voor de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid die in Nederland gelden voor de bouw en het gebruik van windturbines op grond van het Europese recht een beoordeling moet worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu. De regering zal nu zo’n milieubeoordeling moeten maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie