Afbeelding
Eigen foto
De specialist

Agrariër en windmolenpionier

6 juli 2021 om 14:33 Zakelijk

EDE Op een groene boerderij gelegen in de Gelderse Vallei, woont boer Jan van de Brink. Hij leeft al jaren op wind- en zonne-energie. ValleiEnergie ging in gesprek met boer Jan. Hij vertelt over zijn leven als duurzame agrariër en over de bouw van zijn eigen windmolen.

Kunt u iets over u en uw boerderij vertellen en uw manier van leven op windenergie?

,,Ik heb een kleine melkveehouderij met 20 koeien. Van de koeienmelk maak ik ook karnemelk, boter en kruidenboter. In de toekomst zou ik ook graag yoghurt en kwark gaan maken.” Hij werkt met zowel wind- als zonne-energie. Het begon allemaal 12 jaar geleden toen Jan zijn eigen kleine windmolentje bouwde. ,,In het begin was het veel sleutelen, maar ik ben erin geslaagd om de windmolen draaiende te krijgen’’, vertelt Van de Brink.

Hij kwam erachter dat zonnepanelen een mooie aanvulling zouden zijn op de windenergie. En heeft later ook zonnepanelen geplaatst. De combinatie van zon- en windenergie zorgde ervoor dat van de Brink zijn stroom op het net kon krijgen.

Hoe bent u op het idee gekomen om zelf een windmolen te realiseren voor stroom?

,,Naast mijn werk als agrariër, ben ik ook elektricien. Het trok mij altijd al om iets met duurzame energie te doen.’’

Waarom vindt u groene stroom belangrijk?

,,Er is geen brandstof voor nodig en het is vrij makkelijk op te wekken.’’ Wel zijn er zaken die hij opmerkt zoals dat de wereld nog niet klaar is voor stroom dat volledig afhankelijk is van zon-en windenergie. ,,We zullen een andere speler nodig hebben om een balans te vinden’’, vertelt Van de Brink.

Hoe heeft u de windmolen gebouwd?

,,Ik ben eerst begonnen met het zoeken op internet naar de mogelijkheden van een eigen windmolen. 12 jaar terug was er weinig te vinden over het zelf opwekken van windenergie. Uiteindelijk heb ik toen een fabrikant gevonden in China die een generator verkocht. Deze heb ik laten importeren. Maar toen was ik er nog niet, ik moest ook op zoek naar een bedrijf die de windenergie kon omzetten naar elektriciteit. Ik vond een bedrijf in Duitsland en heb er daarna zelf aan gesleuteld tot de windmolen goed werkte.”

Zijn er nog plannen die u zou willen realiseren op uw boerderij omtrent groene energie in de toekomst?

,,In juli 2020 ben ik begonnen met een deel van onze koeienmelk te verzuivelen. Door zelf zuivel te produceren en te verkopen, sta ik dichtbij de consument. Men krijgt echte, eerlijke producten en ik geloof dat dit de toekomst is. Een eerlijk verdienmodel creëren voor de boer en meer transparantie voor de consument.” Jan vertelt dat er veel mensen komen om zijn ambachtelijke zuivel te kopen.

De laatste jaren komen windmolens als paddenstoelen uit de grond en liggen vele daken vol met zonnepanelen. Toch moeten we hiermee oppassen zegt Van de Brink: ,,Ik ben groot voorstander van duurzame energie en vind dit heel belangrijk. Maar ik ben van mening dat vruchtbare landbouwgrond waar we voedsel op kunnen produceren niet volledig moet worden ingezet voor zonnepanelen. Dat is zonde voor mens en dier. Voedsel is altijd belangrijker dan stroom en dat moet men niet vergeten.”

De winnaar van de duurzaamheidspuzzel uit de krant van 9 juni is de heer Verhelst uit Ede. Hij heeft 1 ValleiEnergieDeel in ontvangst mogen nemen.

Dit artikel wordt u aangeboden door ValleiEnergie: ,,Wij zijn een energiecoöperatie zonder winstoogmerk van en voor inwoners in de Foodvalley. Je kunt bij ons lid worden, 100% lokale groene stroom afnemen, meedoen met bestaande energieprojecten of zelf een duurzaam project starten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie