Levi, Sophie, Josephine en Kiki (van links naar rechts) vormen het nieuwe Kindercollege van Ede.
Levi, Sophie, Josephine en Kiki (van links naar rechts) vormen het nieuwe Kindercollege van Ede. Gemeente Ede

Levi, Sophie, Josephine en Kiki vormen nieuw Kindercollege Ede

8 juli 2021 om 10:10 Mensen

EDE Ede heeft een nieuw Kindercollege. Levi is de nieuwe kinderburgemeester van Ede. Kiki, Sophie en Josephine zijn de nieuwe kinderwethouders. Burgemeester René Verhulst maakte dit woensdagavond samen met voormalig kinderburgemeester Lisa bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Edese raadszaal. Het nieuwe college is voor twee jaar aangesteld.

De gemeente had veel te kiezen. In totaal meldden 44 kinderen zich aan. De selectiecommissie koos uit alle aanmeldingen 10 kinderen uit die op 8 juni een korte presentatie mochten geven. Door de kwaliteit van de presentaties heeft de selectiecommissie naast een kinderburgemeester, niet twee maar drie kinderwethouders gekozen. De selectiecommissie bestond uit burgemeester René Verhulst, raadsleden Charifa el Kaddouri en Daan Weststrate en Ümmünur Özel, voorzitter van de Jongerenraad Ede.

LASTIG KIEZEN ,,We zijn overweldigd door de belangstelling om een plekje te veroveren in het nieuwe Kindercollege. Prachtig om te zien dat 44 Edese basisschoolkinderen zich hebben aangemeld. Dat is meer dan een hele klas vol met enthousiaste leerlingen! Het was lastig om te kiezen, maar ik ben nu vooral heel trots dat ik weer een superenthousiast Kindercollege mag voorstellen”, aldus burgemeester Verhulst.

Kinderburgemeester Levi van Ravensberg (10 jaar, EBS De Rots) vindt Ede een mooi stukje Nederland en hij wil helpen om dat zo te houden: ,,Ede is een grote stad, maar toch rustig. Er is veel te doen. Vooral de Airborne vind ik erg leuk en belangrijk.”

Kinderwethouder Josephine de Heer (10 jaar, Paasbergschool) is erg nieuwsgierig en wil graag met andere kinderen praten en nadenken over nieuwe plannen van de gemeente. Ze vertelt graag over wat ze zo leuk vindt aan Ede: ,,In Ede is veel ruimte om buiten te spelen. De omgeving is heel groen. Ook is er veel geschiedenis zoals de Airborne. Ede ligt in het midden van Nederland. Daardoor kan ik makkelijk naar familie die verder weg woont.”

Kinderwethouder Kiki Wessels (9 jaar, Koning Davidschool) wil graag nieuwe mensen ontmoeten en met ze in gesprek gaan. Ook wil ze kinderen helpen. Daarom wil ze voor de kinderen in Ede opkomen en leuke dingen voor ze bedenken. Waarom Ede zo’n fijne plek is? ,,Ede is leuk omdat je veel kunt wandelen en sporten. En natuurlijk shoppen.”

Kinderwethouder Sophie Westerveld (10 jaar, De Ontdekking) wil als lid van het Kindercollege graag meedenken over wat belangrijk is voor de gemeente Ede en houdt van organiseren. Wat beter kan in Ede? ,,Speeltuinen die ook geschikt zijn voor kinderen met een handicap en meer veilige fietspaden, zodat auto’s en fietsers elkaar niet in de weg zitten.”

ONTSTAAN KINDERCOLLEGE Eind 2017 werd vanuit verschillende raadsfracties een Kindercollege voorgesteld. Elke twee jaar wordt een nieuw Kindercollege gekozen. In het Kindercollege zit een aantal kinderen uit groep zes, zeven en acht. Het doel van het Kindercollege is om kinderen meer te betrekken bij de politiek en de gemeente. Het Kindercollege heeft ook een rol bij verschillende evenementen, zoals de Airborne Herdenkingen en Luchtlandingen, de Avond4daagse en de uitreiking van de Pluimen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie