Afbeelding
Voedselbank Ede

Raad wil Voedselbank Ede structureel steunen

9 juli 2021 om 07:26 Politiek

EDE De gemeenteraad heeft donderdagavond in de laatste vergadering voor het twee maanden durende zomerreces met een motie het college opdracht gegeven te zoeken naar mogelijkheden om de Voedselbank in Ede structureel te steunen. Daartoe werd een motie van de PvdA (met mede ondertekenaars ChristenUnie, GroenLinks, Ede Nu, CDA, fractie Wijnsouw, D66, Burgerbelangen en DKE) aangenomen. Voor de behandeling van de programmabegroting 2022-2025 wil de raad weten wat de uitkomsten zijn van het onderzoek.

De armoede is in het land en ook in de gemeente Ede de laatste jaren gestegen. ,,Er zijn veel huishoudens die onder, op of net iets boven het bestaansminimum leven. Als gevolg hiervan is de Voedselbank voor veel mensen een noodzakelijke voorziening. Door Covid 19 hebben veel bedrijven het financieel moeilijk en zien hierdoor af van het sponsoren van de Voedselbank.” Eerder oordeelde het college dat de Voedselbank zelf aan fondsenwerving moest gaan doen om naast de bijdrage van de gemeente de begroting rond te krijgen. Van de gemeente ontvangt de Voedselbank momenteel 14.500 euro per jaar. Maar Harry van Huijstee (PvdA) vindt dat ,,we dit in Ede structureel goed moeten oplossen.” Het gaat er niet om nu een acuut probleem op te lossen. ,,Ik wil het gewoon goed geregeld hebben.” 

Tenslotte heeft de gemeente een taak om inwoners te voorzien in eerste levensbehoeften en het is vreemd dat vrijwilligers van de Voedselbank zich bezig moeten houden met fondsenwerving. ,,Door Covid 19 zullen er mogelijk sponsoren afvallen, waardoor er een nog groter beroep op de vrijwilligers moet worden gedaan om fondsenwerving te regelen.”

Wethouder Hester Veltman zegt dat de gemeente geregeld met de Voedselbank contact heeft, voor het laatst in januari dit jaar en komend najaar volgt weer een gesprek. ,,We houden de vinger aan de pols. Er zijn geen signalen dat daar iets aan de hand is. Er zijn in coronatijd veel giften en donaties aan de Voedselbank gedaan, terwijl het aantal klanten is gedaald.” 

Er zijn volgens de wethouder wel meer verenigingen en organisaties die het soms moeilijk hebben. Maar Van Huijstee vindt dat de Voedselbank niet kan worden vergeleken met een willekeurige vereniging of organisatie, het is een noodzakelijke voorziening. De motie werd aangenomen met 23 tegen 14 stemmen; tegen waren SGP, Gemeentebelangen en VVD. Verder werden drie amendementen en 22 moties behandeld. 

door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie