Margot leest voor en geeft taalles. Zo helpt ze kinderen en volwassenen met de Nederlandse taal.
Margot leest voor en geeft taalles. Zo helpt ze kinderen en volwassenen met de Nederlandse taal. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

Margot biedt taalhulp aan jong en oud: ‘Ik word daar helemaal blij van’

13 juli 2021 om 12:53 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Margot
Leeftijd: 64
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: Al 30 jaar vrijwilliger
Vrijwilligerswerk: Volwassenen en kinderen helpen met Nederlands
Organisatie: Bij Bosshardt Taalcafé en VoorleesExpress
Quote: ‘Veel mensen doen vrijwilligerswerk en voegen zo veel goeds toe aan onze maatschappij. Onmisbaar al deze mensen!’

TAALCAFÉ In het gebouw van het Leger des Heils in Ede houdt Bij Bosshardt wekelijks een taalcafé. Maar voor sommige deelnemers is dit niet voldoende, zij hebben eigenlijk meer aandacht nodig. Aan hen geeft Margot één op één taalles: ,,Ik help deze vrouwen met het leren van de Nederlandse taal. Zij hebben daar soms veel moeite mee, terwijl ze het wel graag willen leren. Ik kijk welke aanpak goed werkt voor hen. Tijdens corona konden de lessen ook gewoon doorgaan doordat we toen met zijn tweeën coronaproof gingen wandelen tijdens de les.”

CONTACTEN ,,Ik ben iemand van het doen”, vertelt Margot. ,,En ik houd van contacten met andere mensen. Zo heb ik als vrijwilliger vaak mensen bezocht die in een verpleeghuis wonen en weinig familie of aanspraak hebben. Ook heb ik jaren geleden bij de toenmalige vrijwilligerscentrale geholpen. Ik vond het erg leuk om mensen te koppelen aan vrijwilligerswerk dat bij hen past (tegenwoordig doet Malkander dit). Toen het werk veranderde en steeds meer digitaal werd, vond ik het tijd worden voor iets anders.”

VOORLEESEXPRESS Tegenwoordig helpt Margot ook als vrijwilliger bij de VoorleesExpress. ,,Dat is echt ontzettend leuk”, vertelt ze enthousiast. ,,Ik word daar helemaal blij van. In de vijf jaar dat ik dit nu doe, ben ik bij allerlei verschillende gezinnen thuis geweest. Je maakt kennis met steeds weer nieuwe mensen, vaak ook uit andere culturen. Erg leuk! Het is niet de bedoeling om alleen de kinderen voor te lezen, maar we proberen ook om de ouders erbij te betrekken. Je gaat samen met het hele gezin aan de slag met taal en het plezier van boeken lezen. Ik krijg er zelf veel energie van. Na afloop loop ik dan rond met een grote grijns op mijn gezicht!”

NOG MEER TAALHULP Ook gaat Margot regelmatig langs bij een Syrisch gezin: ,,Ik heb hen leren kennen via de VoorleesExpress en toen dat stopte, hebben we contact gehouden. Ik ga daar een uurtje per week op bezoek om samen met hen Nederlands praten te oefenen. Heel leuk om te merken dat een wekelijks praatje effect heeft. Het helpt echt!”

De volgende keer: Jolanda Versteeg haakt poppen voor goede doel.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie