Afbeelding
Ted Walker

Reclamelicht moet niet huis- of slaapkamer in schijnen

11 juli 2021 om 19:12 Politiek

EDE De hele gemeenteraad van Ede is het eens met de ChristenUnie, en ook GemeenteBelangen, CDA, GroenLinks en DKE, dat het niet zo kan zijn dat in de nachtelijke uren bij Edenaren het licht van reclamezuilen zo de huiskamer of slaapkamer in schijnt. Dat is nu bij bewoners langs sommige wegen in Ede wel het geval. 

Een overdaad aan verlichting in de nachtelijke uren wordt op tal van plaatsen volgens de partijen als ongewenst ervaren. Het is ook voor het milieu een ongewenste belasting, aangeduid als lichtvervuiling. Daar komt bij dat in de meeste maanden van het jaar het na 22.00 uur donker is en niet voor 7.00 uur licht.

Wethouder Geert Ritsema is het met de raad eens dat het er om gaat de overlast voor omwonenden op te lossen. Met andere woorden: reclamelicht moet niet de huis- of slaapkamer in schijnen. Maar hij wijst er op dat de gemeente contracten heeft gesloten met de bedrijven die de reclamezuilen exploiteren en dan zou de gemeente bij vermindering van het aantal uren dat de reclamezuilen functioneren een schadevergoeding moeten betalen. Dan kan de gemeente volgens de wethouder 20.000 euro minder ontvangen. ,,Ik wil wel met de exploitant praten over vermindering van de lichtintensiteit.” Er zou nu al sprake zijn van niet meer 24 uur per dag dat de reclamezuilen functioneren.

De raad is niet gecharmeerd van nachtelijke verlichting die niet gericht is op het verzorgen van veiligheid in wijken of op de weg niet functioneel is. Zij wil geïnformeerd worden over het resultaat van het overleg met de exploitant om het licht van de reclamezuilen te reduceren of uit te zetten in de nachtelijke uren.

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie