,,De Edese bermen zien er kleurrijk uit met allerlei soorten bloemen.''
,,De Edese bermen zien er kleurrijk uit met allerlei soorten bloemen.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ede heeft geweldig maaibeleid voor de natuur’

14 juli 2021 om 13:16 Natuur en milieu

EDE De afgelopen jaren heb ik regelmatig kritiek gehad op het groenbeheer in Ede en dat heb ik nog steeds. Of het nu gaat over snoeiwerkzaamheden tijdens het broedseizoen, het gebruik van het voor alle vlindersoorten giftige bestrijdingsmiddel Xentari of het keurig strak houden van parkjes, wat ten koste gaat van de natuurwaarde. 

Michael de Vries

Het grootste gedeelte van de mensen die ik spreek, is het met me eens. Een kleine groep niet. Ik heb daar geen moeite mee. Niemand is verplicht om hetzelfde te denken als ik, al vind ik de argumenten ‘zeikerd, narcist’ of ‘daar heb je hem weer’ dan weer niet heel sterk. Het probleem is vaak dat mensen een mening willen hebben zonder enige kennis of ervaring. Wanneer je dan zelf een argument inbrengt, krijg je al snel de volle lading. Het is niet anders...

KLEURRIJK Maar naast mijn kritische kijk op het groenbeheer ben ik ook iemand die benoemt als iets wél goed gaat. Afgelopen maanden fietste ik met een brede grijns op mijn gezicht door Ede. De bermen zien er kleurrijk uit met allerlei soorten bloemen. Van fluitenkruid tot klaproos en van verschillende soorten klaver tot knoopkruid. Het besef dat we de natuur moeten helpen, lijkt te zijn gekomen. De afgelopen decennia is 75 procent van de insecten verdwenen. Hoe gaat het verder als we niets zouden doen? Hopelijk kunnen we met z’n allen net op tijd het fatale natuurverlies een halt toeroepen.

KLAGEN Hoewel, met z’n allen? Hoe belangrijk deze vorm van natuurbeheer is en hoe mooi het er ook uitziet, het levert ook direct commentaar op. Zo zou de verkeersveiligheid gevaar lopen, kunnen honden er moeilijker lopen en mensen vinden het er slordig uitzien. ‘We willen allemaal genieten van de natuur, maar we willen er geen last van hebben’, heb ik al eerder gezegd. Het klaaggedrag, het ikke, ikke en de natuur kan stikken lijkt het internet te overspoelen. ‘Meer maaien!’, ‘Levensgevaarlijk!’, ‘Belachelijk!’... Facebook staat er vol mee. 

Natuurlijk vind ook ik dat wegbermen vaker gemaaid moeten worden als de verkeersveiligheid echt in gevaar komt. Maar in 95 procent van de gevallen is daar geen sprake van. De gemeente Ede heeft momenteel een voor de natuur geweldig maaibeleid. En dat sommige mensen er zo tegen zijn, zegt dat dan iets over het beleid of over die mensen?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie