Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Rechtbank Arnhem

Staat schikt met journalist Ans Boersma

13 juli 2021 om 15:04 Rechtbank

EDE (ANP) De Staat betaalt journalist en voormalig CHE-docente Ans Boersma een schadevergoeding vanwege de schadelijke gevolgen die zij heeft ondervonden door informatieverzoeken aan de Turkse autoriteiten in 2018 en 2019. Over de hoogte van de schadevergoeding doen de partijen geen mededelingen. Boersma is volgens haar advocaat Tom de Boer tevreden met de schikking, die dinsdag definitief is geworden.

Justitie in Nederland wilde Boersma horen over haar relatie met een man die een hoge functie zou vervullen bij terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Daarom werd in 2018 een informatieverzoek aan de Turkse overheid gestuurd, dat in 2019 nog tweemaal werd herhaald. Het gevolg was dat Boersma in 2019 Turkije werd uitgezet, omdat ze staatsgevaarlijk zou zijn.

Volgens Boersma is zij sinds het eerste informatieverzoek gevolgd en afgeluisterd door Turkse autoriteiten. Daardoor liepen haar journalistieke contacten ook gevaar. De journalist vindt bovendien dat Justitie haar gemakkelijk in Nederland had kunnen benaderen, want daar was ze regelmatig. Ze vindt dat het Openbaar Ministerie haar volstrekt onnodig in gevaar heeft gebracht, zegt haar raadsman. Daarnaast is zij door het handelen van Justitie haar werk als journalist in Turkije kwijtgeraakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie